Preturile la energia electrica ar putea creste la cateva luni dupa infiintarea noii companii energetice nationale, iar odata privatizata, aceasta va deveni si mai periculoasa din acest punct de vedere, a declarat miercuri pentru NewsIn presedintele IRE, Jean Constantinescu.
"Daca va creea monopol, aceasta companie va putea ridica pretul si in acest caz, va majora preturile la energie electrica. Poate ca la inceput, in primele luni, de ochii lumii nu va lua masuri vizibile. Insa pofta vine mancand. Are tot interesul sa forteze preturi din ce in ce mai mari. Asta ar fi principala stricaciune in piata de energie electrica", a declarat pentru NewsIn presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu.

"Cresterile nu vor avea loc in primele luni, ci abia apoi si vor creste continuu. Comisarul european pe concurenta nu va fi de acord cu cunoasterea in Romania a unei pozitii dominante in piata de energie electrica. Odata privatizata, compania nationala va fi si mai periculoasa, pentru ca o societate privata nu mai poate fi controlata direct de stat. Societatile dominante stabilesc regula jocului", a precizat Jean Constantinescu.
Oficialul IRE a afirmat ca Guvernul Romaniei strica un proces de constructiei a pietei energiei electrice inceput acum zece ani.

Potrivit unui proiect al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Electrica va prelua actiunile complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Hidroelectrica, acesta din urma trecand din portofoliul MEF in cel al AVAS, in scopul constituirii companiei energetice nationale. In termen de cel mult 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Consiliul de Administratie al Hidroelectrica SA va proceda la inregistrarea acestui transfer in registrul actionarilor societatii si va intreprinde demersurile necesare pentru inregistrarea la Oficiul Registrului Comertului, precizeaza documentul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.