Ofertele cu dobinda fixa pe un an ale bancilor au acum costuri mai mari decit variantele cu dobinda direct variabila. Dobinda introductorie nu este intotdeauna atit de "promotionala" cit am fi tentati sa credem

Diferenta dintre Dobinda Anuala Efectiva la creditele cu dobinda fixa un an si cele cu dobinda variabila ajunge pina la un punct procentual in favoarea celei de-a doua variante. Acest lucru se intimpla in ciuda faptului ca situatia ar fi trebuit sa fie exact invers in contextul in care, in Romania, dobinda fixa a ajuns sa fie considerata promotionala.

Cotidianul a analizat cele mai bune oferte de acest tip si le-a comparat cu imprumuturile care au dobinda variabila inca de la inceput. In ciuda faptului ca bancile afiseaza dobinzi de inceput destul de atractive (aproximativ 5,8% in medie), o comparatie facuta la nivel de DAE pentru cazul concret al unui credit ipotecar de 80.000 de euro pe o perioada de 25 de ani releva avantajul creditului cu dobinda direct variabila.
Cea mai buna DAE la cazul expus mai sus o gasim la Alpha Bank, unde valoarea Dobinzii Anuale Efective este 9,25% la o dobinda fixa pe un an de 5,9%.

In conditiile actuale ale pietei, cea mai buna varianta pentru un credit ipotecar cu dobinda direct variabila o gasim la ING Bank, acolo unde DAE este de 8,8%.

De altfel, chiar daca luam spre comparatie tot oferta Alpha Bank, vom constata ca varianta cu dobinda direct variabila este aproape identica. Nici daca luam spre comparatie cele mai putin atractive oferte tot nu gasim un avantaj pentru creditul cu dobinda fixa pe o perioada de un an.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.