Saptamana a debutat cu scaderi ample pentru Bursa de Valori Bucuresti, de peste 3 procente pentru toti indicii, pe fondul unei lichiditati in crestere fata de sedintele anterioare. Brokerii chestionati de Wall-Street au spus ca se resimte o presiune puternica dinspre bursele internationale, dublata de ingrijorarile de natura macroeconomica, privind inflatia si o noua majorare a dobanzii Bancii Nationale.

Scaderile din sedinta de ieri au fost generalizate, resimtindu-se la nivelul tuturor companiilor listate. Indicele general al pietei a pierdut 3,75 procente, cea mai mare sacdere, urmat de BET-FI cu -3,70%. BET-C s-a depreciat ieri cu 3,42 procente. Lichiditatea totala a pietei a fost de aproape 10 milioane de euro, din care segmental Rasdaq a avut mai putin de un million de euro.

Cauzele acestor deprecieri au fost multiple, fiind atat de natura macroeconomica dar si presiuni de pe bursele internationale. “S-a resimtit o influenta dinspre bursele internationale, desi nu au fost vesti negative care sa determine scaderi atat de ample. Acest lucru s-a suprapus si cu slabiciunea pietei de capital romanesti din ultima perioada, si cu neincrederea insuflata de asteptarile pesimiste privind datele referitoare la inflatie si o noua majorare a dobanzii BNR, inca un factor de a nu presa oamenii sa intre cu bani in piata de capital”, a declarat, pentru Wall-Street, Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Rompetrol Rafinare si Socep s-au aflat printre cei mai mari perzanti ai sedintei de ieri, cu deprecieri de 7,66% respective 7,29 procente. Dintre societatile de investitii financiare, SIF Moldova a atras si prima lichiditate din piata, dar a suferit si cea mai ampla depreciere, de -5,53%. Si SIF 5 a avut un rulaj bun, 5,15 milioane de lei si o scadere mare, de peste 4,20 de procente.

Schimburile cu titlurile Bancii Transilvania au insumat apropae 5 milioane de lei, air pretul lor a coborat cu mai mult de 2 procente, in timp ce BRD s-a depreciate mai puternic, cu -4,88%. Actiunile Erste Bank s-au ieftinit cu 3,34%, pe fondul unei lichiditati de aproximativ 600 000 lei.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.