Preturile de consum au crescut in intervalul martie 2007-martie 2008 in medie cu 8,63%, nivel nemaiatins din ianuarie 2006, ca urmare a scumpirii accentuate a serviciilor, combustibililor si unor categorii de alimente, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Inflatie record in luna martie Inflatia anuala din martie s-a situat putin peste marja superioara a estimarilor analistilor, care anticipau, intr-un sondaj realizat de NewsIn, ca indicele preturilor de consum va creste pana la un nivel cuprins intre 8,4 si 8,6% in a treia luna a acestui an, de la 7,97% in decembrie.

Un nivel atat de ridicat al inflatiei anuale nu a mai fost atins din ianuarie 2006, cand indicele anual al preturilor de consum a fost de 8,89%.

Inflatia anuala se va mentine peste 8% in aprilie si mai, pentru ca apoi temperarea acesteia sa fie mai puternica in a doua parte a anului, daca asteptarile inflationiste nu se reflecta in presiuni salariale si in cazul evolutiei favorabile a cursului de schimb si agriculturii, spun analistii.

Publicitate pe acest site
Preturile de consum au crescut in intervalul martie 2007-martie 2008 in medie cu 8,63%, nivel nemaiatins din ianuarie 2006, ca urmare a scumpirii accentuate a serviciilor, combustibililor si unor categorii de alimente, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

"Nivelul de 8,63% din martie ar trebui sa fie varful atins de inflatie in acest an, daca nu se agraveaza socurile dinspre economia americana, pretul petrolului nu suferaa majorari substantiale si in conditiile in care cursul de schimb si agricultura au o evolutie favorabila", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, citat de NewsIn.

In intervalul martie 2007-martie 2008, cel mai mult au crescut preturile alimentelor, cu 10,82% in medie, tarifele la servicii au sporit cu 10,69%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu doar 5,91%, arata datele publicate de Statistica.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.