Romania va ajunge in anul 2013 in situatia de a importa energie, daca nu se va investi in reducerea emisiilor de noxe, a afirmat joi fostul ministru al Industriilor si Resurselor, Dan Ioan Popescu.
"Eu sustin ca in 2013 noi vom fi in situatia de a fi importatori de energie. Acest lucru nu e anormal pentru o tara a pietei Uniunii Europene, dar e anormal pentru posibilitatile pe care le are Romania, pentru ca nu s-a facut niciun fel de investitie legata de emisiile de noxe. Citeam ca Romania e undeva pe locul 38 in emisia de noxe si vom fi obligati fie sa platim un pret foarte mare, fie sa inchidem capacitati", a declarat joi fostul ministru al Industriilor si Resurselor, Dan Ioan Popescu, in timpul unui seminar pe tema efectelor liberalizarii energiei.

Dan Ioan Popescu a mai spus ca in perioada 2001 - 2004, perioada in care si-a exercitat mandatul de ministru al economiei, Romania a obtinut de la banci japoneze, in conditii foarte avantajoase, fonduri pentru proiectele de desulfurare la Turceni, bani care stau si acum nefolositi.

Referitor la infiintarea companiei energetice nationale, fostul ministru considera ca aceasta este o greseala care nu va rezolva problemele din sistemul energetic. Acesta a mentionat ca cele doua complexuri energetice, CE Turceni si CE Rovinari, au nevoie de investitii masive si s-a intrebat totodata daca acestea vor avea fonduri de la Hidroelectrica. "Aceasta intrebare trebuie pusa inainte de a se decide infiintarea acestei companii", a adaugat acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.