Criza financiara internationala ar putea taia avantul bancilor romanesti, care nu se mai pot finanta ieftin de la bancile-mama, aflate, la randul lor, in dificultate. Ca urmare, bancile si-ar putea incetini ritmul de creditare, a observat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale. Banca centrala analizeaza chiar posibilitatea impunerii unei reguli care sa inhibe creditarea in valuta, prin solicitarea unei garantii (colateral) care sa conditioneze imprumuturile in valuta.
Guvernatorul Isarescu respinge insa ideea unei vulnerabilitatimajore a sistemului bancar, sugerata de o analiza recenta a agentiei de rating Fitch. "Concluziile raportului sunt oarecum exagerate, nu le impartasesc, le consider usor pesimiste. Este un factor pozitiv faptul ca Fitch a adus in discutie nivelul lichiditatii in piata romaneasca, insa bancile din Romania nu au deocamdata o problema in acest sens", a spus Isarescu.

Bancherii gestioneaza insa o situatie complicata: pe de o parte, pentru a atrage economiile romanilor, vor fi siliti sa plateasca mai multi bani, pe de alta parte, competitia masiva si incetinirea creditarii ii impiedica sa scumpeasca imprumuturile. Totusi, bancile nu castiga doar din dobanzile si comisioanele asociate imprumuturilor pe care le acorda. O sursa importanta de venituri vine din prestarea serviciilor bancare catre clienti, asa-numitele servicii de retail-banking. Deocamdata, pentru a atrage clienti catre serviciile bancare si din cauza venitului inca mic al romanilor comparativ cu europenii din vest, bancile au oferit servicii de doua ori mai ieftine clientilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.