Cresterea preturilor se va tempera incepind din lunile de vara, in ciuda anului electoral. Guvernatorul Mugur Isarescu spune ca bancile au reactionat la majorarea dobinzii de politica monetara si au crescut dobinzile la depozite si mai putin la credite.
Revenirea inflatiei pe trendul descendent, incepind cu lunile de vara, va fi o realizare pentru banca centrala, in contextul unui an electoral in care celelalte politici nu vor sustine semnificativ procesul dezinflationist, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. “Nu ne conturam politicile bazindu-ne pe iluzii. Intr-un an electoral va fi greu pentru Guvern sa tina foarte strins politicile salariale si nu ne asteptam la un ajutor semnificativ si din partea politicii fiscale”, a spus Isarescu la un seminar organizat de revista Saptamana Financiara. “Important este ca anticipatiile de scadere a inflatiei sa nu se dezancoreze. Tintirea inflatiei nu ofera acea flexibilitate care sa ne ajute in ajustari”, a spus Isarescu.


Bancile comerciale si-au modificat comportamentul fata de anii precedenti si au crescut dobinzile la depozite mai repede decit la credite, dupa deciziile de majorare ale ratei de politica monetara, a precizat Isarescu. “Anul trecut, daca BNR majora dobinda, bancile cu greu faceau modificari ale dobinzilor la depozite si se duceau mai repede pe cresteri la credite”, a spus guvernatorul BNR. Acest comportament reprezinta si un efect al diminuarii resurselor ieftine si usor accesibile din exterior. Guvernatorul spune ca in citeva saptamini e posibil ca BNR sa treaca in pozitia de creditor net al sistemului bancar.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.