Institutiile publice nu vor mai acorda angajatilor tichete cadou "Autoritatile si institutiile publice prevazute la articolul 1 nu vor acorda tichete cadou personalului din cadrul acestora", potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului, referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare.

Actul normativ a fost aprobat de Guvern in sedinta din 26 martie si a fost publicat, ieri, in Monitorul Oficial.

Articolul 1 arata ca prevederile ordonantei de urgenta sunt valabile pentru autoritatile publice finantate integral de la bugetul de stat, de la bugetul asigurarilor sociale de stat, de la bugetele locale, pentru cele finantate din venituri proprii si subventii acordate din aceste bugete, dar si pentru cele finantate in totalitate din venituri proprii.

Prin aceeasi ordonanta, Guvernul a interzis institutiilor publice sa achizitioneze, in 2008, imobile, autoturisme, mobilier, aparatura electrocasnica sau de telecomunicatii pentru birou si aparate de aer conditionat.

Fac exceptie de la aceste prevederi autoritatile si institutiile publice nou-infiintate in anii 2007-2008, numai daca acestea nu provin din restructurarea unor institutii deja existente, cele care se muta in sedii noi, precum si cele din domeniul cadastrului si publicitatii imobiliare.

Pot fi de asemenea achizitionate imobile in care isi vor desfasura activitatea unitatile de invatamant preuniversitar de stat si mobilier scolar pentru acestea. In aceeasi categorie intra dotarile pentru camine si cantine studentesti, achizitionate din veniturile proprii, dar si bunurile de acest gen achizitionate pentru crese, gradinite, unitati sanitare cu paturi, unitati de asistenta medico-sociala, camine si cantine pentru elevii din unitatile de invatamant preuniversitar de stat.

Pe lista celor care beneficiaza de derogare se mai afla obiectivele de investitii cu punere in functiune in anul 2008, bunurile necesare organizarii si desfasurarii summitului NATO si cele necesare pentru alegerile locale si parlamentare si imobilele in care se vor muta institutiile publice in urma retrocedarii sediilor revendicate.