Sumele pe care o firma de brokeraj sau o companie listata la Bursa din Bucuresti trebuie sa le platesca pentru licentiere, respective admitere, mentinere si promovare la cota bursei sunt printre cele mai mari din regiune, dar nejustificate si nerealiste, sustin brokerii chestionati de Wall-Street.

Comisioanele de la Bursa din Bucuresti, printre cele mai mari din regiune “Consider ca tarifele de tranzactionare pentru actiuni percepute de BVB sunt foarte mari. De mai multi ani am transmis acest semnal catre Bursa de Valori. Comisioanele de tranzactionare in Romania sunt printre cele mai mari din zona, iar scaderea acestora din ultimii ani nu a fost pe masura cresterii valorii tranzactiilor. Unul din elementele cele mai importante pentru aceasta situatie este nivelul ridicat al comisioanelor de tranzactionare percepute de BVB si CNVM”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Pasol, director general Intercapital Invest.

Brokerii: Tarifele sunt mult prea mari

O firma de brokeraj care vrea sa fie admisa ca participant la sistemul de tranzactionare al BVB va plati ca tarif de admitere suma de 200. 000 de lei. In plus, aceasta mai trebuie sa achite un tarif lunar pe terminal de 250 de lei pe luna, plus tariful anual pentru calitatea de participant de 1500 de lei.

De asemenea, mai sunt comisioanele de tranzactionare pentru toate sectiunile pietei. In piata de actiuni, acestea variaza de la 0,09 procente din valoarea cumpararilor si a vanzarilor pentru ofertele primare si 0,27 de procente pentru ofertele secundare.

In piata obligatiunilor, comisioanele sunt mai mici : 0,009% din valoarea cumpararilor/vanzarilor pentru ofertele initiale si 0,027% pentru cele secundare.

Comisionul de tranzactionare pe piata regular este 0,14 procente din vanzari, 0,06% din cumparari si pe piata Deal este de 0,23% din vanzari si 0,15% din cumparari. Pe Piata Odd Lot se percep comisioane de 0,2% din vanzari si 0,12% din cumparari iar pentru drepturlei de preferinta, 0,14 % din vanzari, 0,06% din cumparari. Pentru titlurile se stat se percepe un commission de 0,001% din valoarea tranzactiei atat la vanzare cat si la cumparare.

“Comisioanele pentru recent-lansata piata a derivatelor sunt rezonabile”, ne-a mai spus Pasol. Tarifele pentru tranzactionarea contractelor futures variaza in functie de valoarea acestuia. Astfel, pentru contractele cu valoare sub 3000 de lei, tariful este de 0,05 lei. Intre 3 si 8 mii tarfiul este de 0,15 lei, intre 8 000 si 15 000, tariful este de 0,35 lei iar pentru cele peste 15 ooo de lei, comisionul este de 0,90 lei. BVB nu percepe acest tarif in anul 2007 si in primul trimestru al anului 2008.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.