Investitia in dolari in acest moment in care moneda americana este aproape de pragul minim, se poate dovedi profitabila pe termen mediu si lung. “Se poate castiga din deprecierea dolarului, mizand pe revenirea lui”, afirma Alin Brendea, directorul de operatiuni al Prime Transaction.

De pe urma scaderii dolarului beneficiaza in primul rand consumatorii din celelalte zone economice ale lumii, care se pot bucura de produsele americane la preturi reduse. Iulian Panait, presedintele KTD Invest spune ca a inceput deja sa se contureze un fenomen de turism de shopping in orasele americane, iar europenii profita de conjunctura negativa de pe piata imobiliara americana pentru a-si cumpara proprietati in Statele Unite la preturi scazute.

Opiniile sunt divergente asupra atingerii pragului minim de depreciere a dolarului, in schimb, exista consens din partea analistilor asupra faptului ca cea mai puternica economie a lumii are capacitatea sa-si revina, la fel si dolarul.

BusinessWeek Romania prezinta in exclusivitate topul celor mai performante 50 companii din lume realizat in fiecare an de revista BusinessWeek. O caracteristica a multor companii prezente in clasament este viziunea manageriala care incalca conventiile. De asemenea, cea de-a 12-a editie a topului este cea mai internationala realizata pana in prezent.

Companiile incluse in clasamentul din acest an sunt acele companii care au capacitatea de a administra riscul, avand in vedere viteza cu care comertul global se misca, iar piata reactioneaza.

Pentru a identifica cele 50 de companii incluse in ierarhie, au fost luate in calcul doua criterii financiare centrale: profitul mediu raportat la capitalul investit si cresterea vanzarilor in ultimele 36 de luni. Lista cu toate companiile analizate a fost revizuita de o comisie de editori care au aplicat un lucru pe care BusinessWeek l-a invatat in cei unsprezece ani de cand realizeaza acest top: criteriile financiare aplicate mecanic nu reflecta mereu realitatea.

Primele trei companii clasate in topul celor mai performante companii globale si care ofera un exemplu de gandire inedita sunt: producatorul de genti Coaches, compania farmaceutica Gilead Sciences si Allegeny Technologies, producator de titan.