Cele mai mari despagubiri, BTR

Fondul mai are de achitat depozite insumand 22 miliarde lei pentru deponentii de la Banca Turco-Romana, au precizat oficialii FGDSB. Numarul celor care au avut depozite la aceasta banca si inca nu si-au ridicat sumele garantate conform legislatiei in vigoare la data falimentului BTR se ridica la 7.300 de persoane. Pentru depozitele garantate constituite la banca Columna, Fondul mai are de achitat 1,2 miliarde lei unui numar de 160 de persoane. Pentru cei care au avut depozite constituite la Banca Romana de Scont FGDSB mai are de achitat o suma de 400 milioane lei unui numar de 1.600 de persoane. Potrivit unui calcul simplu un deponent BRS care nu si-a ridicat inca banii garantati de la Fond are de primit in medie o suma de 250.000 lei.

Banii mai pot fi ridicati in urmatoarele luni

Termenul limita pana la care deponentii persoane fizice care au de incasat sume depuse la Banca Romana de Scont, Banca Turco-Romana si Banca Columna se apropie de final. Deponentii la Banca Romana de Scont isi mai pot ridica sumele garantate pana la data de 18 iunie 2005, cei de la Banca Turco- Romana pana la data de 27 octombrie 2005, iar cei de la Banca Columna pana pe 25 mai 2006, informeaza un comunicat al Fondului. Pana la termenele precizate deponentii se pot adresa Fondului pentru a primi sumele garantate. Adresa FGDSB este Aleea Negru Voda nr.4-6, Bloc C3 , Sector 3, Bucuresti. Acestia trebuie sa completeze o cerere in care sa mentioneze datele de identificare ale titularului de depozit numele, prenumele, seria si numarul actului de identitate, codul numeric personal, domiciliul, impreuna cu o copie dupa actul de identitate. Potrivit comunicatului Fondului, in cazul in care titularul de depozit nu se poate prezenta la sediul Fondului, plata compensatiei se poate face si prin mandat postal, cheltuielile postale urmand sa fie scazute din suma achitata de Fond.

Garantare in cazul falimentelor

In cazul in care o institutie de credit nu-si mai poate onora obligatiile asumate fata de deponenti, FGDSB garanteaza plata in lei catre deponenti a fondurilor depozitate, indiferent de moneda in care este constituit depozitul ori de numarul sau marimea depozitelor, in limita plafonului de garantare, care a fost majorat semnificativ in ultimii ani. In limita plafonului precizat este inclusa si dobanda aferenta depozitelor respective si datorata pana la data la care acestea au devenit indisponibile.

Suma totala a obligatiei unei institutii fata de un deponent se stabileste prin insumarea tuturor depozitelor detinute de respectivul client, inclusiv a dobanzii aferente pana la data la care depozitele au devenit indisponibile, mai putin suma obligatiilor deponentului fata de institutia respectiva. FGDSB achita compensatiile catre deponenti intr-o perioada cuprinsa intre trei luni si trei ani de la data prevazuta in hotararea judecatoreasca pentru inceperea procedurii falimentului institutiei de credit. In prezent plafonul de garantare a sumelor depuse este de pana la 6.000 euro, aceasta urmand sa fie majorat pana la echivalentul a 20.000 euro la data de 1 ianuarie 2007.