Cele mai multe achizitii se inregistreaza pe segmentul prefabricatelor, investitorii fiind atrasi de marjele mari de profit si de desfacerea imediata a produselor.

Producatorul de materiale de constructii Macon Deva, controlat de fondul de investitii polonez Entreprise Investors, a lansat o oferta de preluare pentru rivalul Simcor Oradea al carui actionar majoritar este cetateanul german Stache Lutz.

Desi oferta pentru toate cele 7 companii din grup nu este cunoscuta, pentru cele doua companii principale listate si la bursa, Simcor (SIOR), producator de BCA, si Simbeton (SIOB), producator de betoane, Macon ii ofera lui Stache 4,82 euro pentru fiecare actiune Simcor, respectiv 0,46 euro pentru un titlu Simbeton. Daca oferta Macon va fi acceptata, Stache va incasa 13,2 milioane de euro pentru actiunile detinute la cele doua firme.

Tranzactia nu va face decit sa confirme trendul achizitiilor instaurat de mai bine de un an pe piata romaneasca a materialelor de constructii, prin care companiile locale sint inghitite una cite una de fonduri de investitii sau de rivali solizi externi. Motivul? Marjele foarte mari de profit si posibilitatea imediata de desfacere pe piata produselor.

„Este normal ca fondurile sa cumpere producatorii locali atit timp cit dinamica pietei le asigura marje anuale de profit de doua cifre si desfacere imediata. In momentul de fata, majoritatea producatorilor lucreaza la capacitate maxima si au asigurata desfacerea pe cel putin un an inainte“, ne-a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii.

Potrivit acestuia, profitul dintr-o astfel de activitate vine imediat si poate fi mentinut la valori mari inca multi ani de acum inainte, avind in vedere dezvoltarea exploziva a constructiilor din Romania. In aceste conditii, „nu este de mirare interesul marilor firme straine si pot sa spun ca sezonul achizitiilor de-abia s-a deschis“, apreciaza Plosceanu.

Dintre toate segmentele pietei, industria prefabricatelor din BCA pare sa surida cel mai mult investitorilor pentru ca inregistreaza an de an printre cele mai mari cresteri de ansamblu in conditiile unei marje de profit ce poate ajunge si la 30%. Acesti factori coroborati cu investitiile relativ mici care sint necesare pentru infiintarea unei linii de productie si cu dinamica generala a pietei constructiilor nu puteau sa nu le surida investitorilor straini.

„Fara indoiala ca productia BCA si a prefabricatelor, in general, va atrage cei mai multi investitori. Aici cresterile anuale ale pietei sint de 30-40%, profitul vine imediat si e foarte consistent, iar investitiile in productie sint incomparabil mai mici cu alte domenii de activitate, ca de altfel si cheltuielile cu asigurarea materiei prime“, spune Plosceanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.