Business3 Aprilie 200823:19de Mariana Baciu

Lectura de un minut

Desi majorarea salariilor din ultimii ani a dus la o usoara crestere a posibilitatilor de economisire, in prezent numai 24% din romani au venituri care le permit sa economiseasca o parte din ele. Mai mult de jumatate (53,6%) dintre persoanele care reusesc sa faca economii prefera sa-si pastreze banii la banca.

Desi interesul romanilor pentru economisire a fost multi ani la rand net inferior celui pentru creditare, totusi majorarea salariilor din ultimii ani a dus la o usoara crestere a posibilitatilor de economisire. Un studiu al companiei Mednet Marketing Research Center arata ca in prezent 24% dintre romani inregistreaza venituri care le permit sa economiseasca o parte din ele.

Studiul realizat de compania de cercetare Mednet Marketing Research Center in februarie 2008 arata ca 32,1% din romani obisnuiesc sa economiseasca pana la 25% din venitul lunar, in timp ce 46,2% reusesc sa puna deoparte pana la 10% din salariu. In medie, venitul economisit de romani este de 17,98% din venitul total.

Ca modalitati de economisire, pe primul loc in topul preferintelor figureaza depozitul bancar, 53,6% dintre persoanele intervievate declarand ca prefera sa-si pastreze banii la banca intr-un cont in lei.

Conform statisticilor Bancii Centrale, depozitele in lei si valuta ale populatiei si firmelor au avansat cu 36,8% in intervalul ianuarie 2007-ianuarie 2008, pana la 129 miliarde lei (34,85 miliarde euro), cea mai rapida crestere fiind inregistrata la depozitele in valuta ale populatiei, de 57,7%. Fata de sfarsitul anului trecut, valoarea depozitelor populatiei si firmelor a ramas aproape constanta, inregistrand o crestere cu numai 0,02%.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.