Banca Comerciala Romana (BCR) majoreaza incepand de astazi nivelul ratei la dobanda de referinta revizuibila semestrial pentru creditele in lei aflate in sold cu 2,5 puncte procentuale, la 12,25% pentru imprumuturile pe termen scurt si la 12,75% pentru cele pe termen mediu si lung.

„Banca trebuie sa-si ajusteze si dobanda la credite pentru a asigura o politica echilibrata de creditare si risc de credit. Majorarea dobanzilor la credite se inscrie, de altfel, in tendinta generala a pietei creata de majorarile dobanzii de politica monetara a BNR“, a declarat Sorin Mititelu, directorul executiv al directiei dezvoltare afaceri si produse retail din cadrul BCR, citeaza Evenimentul Zilei.

Tot de astazi, vor creste si dobanzile bonificate la conturile de economii. Astfel, la conturile de economii in lei, dobanda se va majora cu pana la 0,5 puncte procentuale, iar la cele in valuta cu pana la 0,3 puncte procentuale, scrie Ziarul.

„BCR, din postura de lider al sistemului bancar romanesc, face inca un pas, in actualele conditii ale pietei, pentru incurajarea economisirii, prin majorarea, intr-o perioada foarte scurta de timp, a dobanzii la conturile de economii constituite in lei si valuta”, a declarat acelasi Sorin Mititelu, citat de Cotidianul.

BCR isi justifica majorarea de dobanzi sustinand ca, incepand cu luna octombrie a anului trecut, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat, treptat, dobanda de politica monetara la 9,5%, avansul cumulat fiind de 2,5 puncte procentuale. Astfel, la conturile de economii in lei, dobanda se va majora cu pana la 0,5 puncte procentuale, iar la cele in valuta cu pana la 0,3 puncte procentuale. „Noile dobanzi sunt de pana la 7,25 la suta pentru sumele in lei, respectiv pana la 3,6% pentru sumele in euro si pana la 2,5% pentru sumele in dolari“, precizeaza Gardianul.

Pentru sumele de pana la 5.000 de lei exclusiv, dobanda este de 8,0%, pentru cele cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei exclusiv, dobinda este de 8,5%, iar pentru sumele ce depasesc 10.000 de lei, dobanda este de 9,0%. In cazul depozitelor in euro, dobanda este de 4,1% pentru sumele de pana la 10.000 de euro, 4,2% pentru sumele cuprinse intre 10.000 si 25.000 de euro exclusiv, iar pentru sume ce depasesc 25.000 de euro, dobanda este de 4,3%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.