Comisia Europeana (CE) si-a propus sa ia o serie de masuri care sa faciliteze accesul la creditele ipotecare transfrontaliere. Astfel, putem spune ca, nu peste multa vreme, romanii vor putea contracta un imprumut destinat achizitiei unei locuinte din oricare tara membra UE.
Unificarea pietelor poate fi atinsa numai in cazul in care informatiile precontractuale (informatiile referitoare la costuri, la dobanzi etc.) si modul de calcul al dobanzii anuale efective-DAE (costul creditului) sunt unitare in toata Uniunea.

DAE se va standardiza
Avand in vedere ca, pentru a putea alege imprumutul care i se potriveste cel mai bine, consumatorul trebuie sa cunoasca costul creditului, insa modul de calcul al DAE difera de la o tara la alta (in Marea Britanie, DAE incorporeaza si costurile cu actele notariale, in Germania, Cehia, Portugalia sau Letonia, DAE incorporeaza si costul asigurarilor, iar in Irlanda sau Suedia, DAE nu include aceste costuri), se impune standardizarea acestui mod de calcul. Pana la sfarsitul anului, CE si-a propus sa creeze un Grup de experti in istoricul creditelor, care va asista institutia in pregatirea unor masuri corespunzatoare pentru imbunatatirea ãaccesibilitatii, comparabilitatii si completitudinii informatiilor privind creditele pentru locuinteÒ. In acest sens, se va examina in ce masura prevederile privind DAE incluse in directiva privind creditul de consum pot fi extinse la creditul ipotecar, fie in forma actuala, fie intr-un mod care sa ia in considerare specificul creditului ipotecar.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.