Guvernul si-a propus sa puna in aplicare mai multe programe pentru reducerea consumului de energie si pentru cresterea eficientei energetice si vrea ca pana in 2010 sa reduca cu 4,5% consumul de energie, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

"Vom solicita tuturor ministerelor si institutiilor publice un program de reducere a consumurilor energetice, care sa prevada iluminatul eficient, sisteme de ventilatie, sisteme de incalzire/racire performante, managementul energetic al cladirilor, iluminatul public, reabilitare termica a cladirilor, energii regenerabile. Pentru 2008, avem alocate 10 milioane euro prin care se vor finanta proiecte ale consiliilor locale pentru eficienta energetica. Totodata, pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, statul are in vedere acordarea unor fonduri de 25 milioane lei, pentru 145 de blocuri. In ceea ce priveste eficienta energetica din industrie, avem in vedere un al treilea proiect, programe in valoare de 120 milioane dolari (circa 300 milioane lei), din care pana acum au fost alocate 34,2 milioane dolari, sume ce se afla in portofoliul Fondului Roman pentru Eficienta, in asociere cu Banca Mondiala", a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa cu tema "Surse regenerabile si eficienta energetica in Romania. Sisteme de promovare a RES".

Varujan Vosganian a mai spus ca statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa reduca cu 9% consumul final de energie intre 2008 si 2016, fata de perioada 2001-2005.

Daca in anul 2005, utilizarea energiei din surse regenerabile era de 17,8%, potrivit Hotararii Consiliului UE din martie 2007, un procent de 20% din energia produsa trebuie sa fie asigurata de sursele regenerabile, pana in 2020. Insa tinta propusa pentru


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.