Brokerii chestionati de Wall-Street sustin ca se simte lipsa acuta a acestui instrument financiar, care ar fi ajutat foarte mult la echilibrarea pietei, mai ales in aceasta perioada in care volatilitatea excesiva si scaderile au fost la ordinea zilei. In plus, cu aceasta metoda, investitorii ar fi putut sa fructifice profituri si pe trenduri de scadere.

“Se simte lipsa short sellingului in piata. Este unul din instrumente a carui lispa acuta influenteaza, mai ales in conditiile actuale ale Bursei de Valori. Daca investitorii ar fi avut asta ar fi putut fructifice profituri si de pe scaderi. Dar pe BVB se poate castiga putin in astfel de conditii. Lipsa acestui gen de instrument denota ca avem o piata putin dezvoltata”, a declarat, pentru Wall-Street, Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest.

Un alt avantaj important al acestor gen de operatiuni este acela ca poate mari lichiditatea in trendurile descendente. Astfel, investitorii care au imprumutat actiuni de la broker si le-au vandut vor fi interesati sa le rascumpere din piata la niveluri mici. “Intr-adevar, se simte nevoia introducerii short-sellingului la BVB. Acest instrument creeaza lichiditate, pentru ca atunci cand piata scade, sunt multi cei care rascumpara la un pret mic. Astfel se creeaza o lichiditate mai mare pe scaderi. Vor fi foarte multi interesati sa inchida pozitiile pe profit. Cred ca ar trebui introdus cat mai repede acest instrument, desi nu stiu cat de mutl vor mai fi interesati investitorii acum, dupa scaderile atat de mari ale BVB”, crede Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.