Vacanta de vara peste hotare va costa anul acesta cu påna la 20% mai mult comparativ cu 2007, potrivit calculelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romånesc (FPTR). Exceptie fac destinatiile care beneficiaza de politici speciale de promovare, cum este cazul Tunisiei, de exemplu.

Romanii care si-au facut planuri de petrecere a vacantelor de vara in strainatate vor fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru cumpararea pachetelor turistice. Calculele FPTR arata ca sejururile peste hotare s-au scumpit cu pana la 20%, fata de anul trecut. “Nu numai deprecierea leului in raport cu moneda europeana a contribuit la aceasta scumpire, ci si majorararea tarifelor de transport cu avionul. In primul caz, diferenta de curs a dus la cresterea tarifelor cu 11%, in timp ce scumpirea kerosenului a urcat pretul pachetelor turistice cu 5-6%”, ne-a declarat Dragos Raducan, secretarul general al FPTR.

Cu toate acestea, reprezentantii industriei turismului se asteapta ca numarul celor care aleg o destinatie externa sa creasca in acelasi ritm ca si anul trecut. In aceste conditii, cu un avans de 20-30%, in jur de 800.000 de romani se vor distra in alte tari, mai ales ca nu toate sejururile se vor scumpi cu acelasi procentaj. “Tunisia, Turcia si Egiptul beneficiaza de politici speciale de promovare. E drept ca biletele de avion s-au scumpit pe toate circuitele, dar nu putem vorbi si de cresteri de preturi la aceste pachete turistice”, explica reprezentantul FPTR. Majorarile de tarife si promovarile speciale nu vor schimba semnificativ ordinea clasamentului in asa-numitul “top 3” al celor mai bine vandute destinatii externe. “Grecia, Turcia si Bulgaria vor ramane in preferintele turistilor, indiferent ca vorbim de deplasarea cu autocarul, cu avionul sau pe cont propriu”, sustine Dragos Raducan.

Nici statiunile autohtone de la mare sau de la munte nu vor fi ocolite. FPTR estimeaza ca turismul intern isi va continua cresterea din anul precedent, cand sapte milioane de turisti si-au petrecut vacantele in Romania.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.