Tranzactiile in marja reprezinta o alternativa destul de frecventa pentru investitorii care nu detin cash, dar vor sa cumpere anumite titluri. Lucrarile de specialitate spun ca acest gen de tranzactii sunt profitabile numai pe o piata in crestere.

Reprezentantii SSIF-urilor, consultati de Wall-Street, spun ca prefera sa nu mai acorde imprumuturi in aceasta perioada de volatilitate excesiva a pietei de capital romanesti, intrucat este riscant si pentru client, dar si pentru firma.

Broker Cluj, singura societate de servicii de investitii financiare listata la cota bursei prefera sa nu acorde imprumuturi pentru tranzactiile in marja, ca o dubla masura de siguranta, atat pentru client, cat si pentru firma. Riscurile sunt foarte mari si volatilitatea pietei poate provoca pierderi foarte mari.

“In conditiile actuale de volatilitate, nu recomandam tranzactiile in marja si nici nu dam astfel de imprumuturi. Este riscant si pentru client si pentru noi, au loc fluctuatii foarte mari de preturi, este greu de anticipat si pierderile pot fi foarte mari. Este o masura de siguranta care vizeaza in primul rand clientii. Asteptam sa vedem o imbunatatire a tendintei piete pentru a relua aceste produse oferite clinetilor”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Ceuca, director adjunct SSIF Broker Cluj.

Nici Intercapital Invest nu acorda astfel de imprumuturi in aceasta perioada. Directorul adjunct al firmei ne-a explicat ca riscurile sunt foarte mari si ca multi investitori se bucura ca nu au tranzactionat bani imprumutati, deoarece pierderile s-ar fi dublat.

“In aceasta perioada nici nu se pune problema de imprumuturi pentru tranzactiile in marja. Cred ca cea mai mare bucurie pentru investitori in aceasta perioada este ca nu au tranzactionat bani imprumutati. Daca, de exemplu, ar fi mizat pe cresteri, ar fi pierdut. Plus ca la tranzactiile in marja orice pierdere este multiplicata”, crede Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital.

In schimb, firma de brokeraj Prime Transaction acorda in continuare imprumuturi clientilor mari. Alin Brendea ne-a declarat ca aceasta perioada negative a BVB nu a generat niciun fel de schimbari in ponderea sau in valoarea imprumuturilor acordate.

“Aceste gen de imprumuturi se adreseaza in special clientilor mari. Nu pot sa spun ca perioada aceasta de volatilitate mare a generat schimbari. Nu am vazut nici o influenta in ponderea imprumuturilor pentru tranzactii in marja”, ne-a declarat Brendea, directorul Prime Transaction.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.