Punerea acesteia in functiune este prevazuta undeva dincolo de anul 2020. Atunci, Romania va avea 4 reactoare nucleare pentru ca in 2014 se estimeaza finalizarea investitiei la unitatile 3 si 4. Scopul investitiilor este acela de a asigura cresterea independentei energetice a Romaniei. Problema care se va pune foarte serios este aceea a asigurarii combustibilului pentru toate unitatile, atat de la Cernavoda, cat si de la noua locatie.

In strategia energetia a Romaniei elaborata de Ministerul Economiei si Finantelor se arata ca rezervele de minereu existente si exploatabile asigura cererea de uraniu natural pana la nivelul anului 2017 pentru functionarea a doua unitati nuclearelectrice pe amplasamentul Cernavoda. In aceste conditii, Romania va fi nevoita sa caute uraniu din afara si eventual sa isi reactiveze o parte din minele interne de uraniu inchise in ultimii ani.

Ministrul Eonomiei, Varujan Vosganian, recunostea recent ca va trebui sa importam uraniu si ca e posibil ca Romania sa achizitioneze o mina din strainatate. In prezent, singurul furnizor de combustibil pentru Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor 1 si 2, este Compania Nationala a Uraniului, societate cu capital de stat. Productia interna de uraniu a scazut constant in ultimii ani dupa ce au fost inchise una dupa alta exploatarile miniere, ajungandu-se astazi ca la nivelul tarii sa mai fie functioanala doar o singura unitate, cea de la Crucea din judetul Suceava.