Actele privind transferul drepturilor de proprietate ale Automobile Craiova catre Ford s-au semnat oficial, vineri, la Craiova. Investitia companiei Ford transforma Romania intr-unul dintre cei mai importanti producatori din industria auto europeana.

Actele au fost semnate in prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu, a presedintelui Traian Basescu, a reprezentantilor Ford si a altor oficiali romani si americani. Tranzactia cu Ford, perfectata anul trecut, a fost finalizata abia acum pentru ca a avut nevoie de avizul Comisiei Europene, care a conditionat tranzactia de rambursare a unui ajutor de stat de 27 de milioane de euro, acordat de statul roman, anunta Cotidianul.

"Nu-mi fac nicun fel de griji, pentru ca Ford este un partener serios, pe care ne putem baza", a declarat premierul Tariceanu. Seful guvernului a amintit cateva dintre avantajele semnarii acestui contract de privatizare, printre care, crearea a 7.000-9.000 locuri de munca la Craiova. "Vom putea exporta produse de calitate (...) Din acest moment, Ford devine proprietarul fabricii de la Craiova", a precizat prim-ministrul roman, citat de Wall-Street.

Presedintele comisiei de privatizare a Automobile Craiova, Sebastian Vladescu, a declarat, miercuri, ca Ford a transferat in cont suma de 57 milioane de euro pentru pachetul de 72,4% din actiunile detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la Automobile Craiova.

Adunarea generala a actionarilor Automobile Craiova se va intruni pe 15 aprilie si va confirma intrarea in actionariat a producatorului american de automobile Ford Motor Company, care a cumparat de la statul roman in septembrie anul trecut pachetul majoritar de actiuni - 72,4%. Printre actionarii importanti ai companiei se mai numara SIF Oltenia (SIF5), care controleaza 22,06% din actiunile Automobile Craiova.
Automobile Craiova are un capital social de 39,78 milioane lei, divizat in 18,94 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,10 lei.

AVAS a cerut, saptamana trecuta, Guvernului ca termenul limita pentru finalizarea contractului de vanzare-cumparare a actiunilor detinute de stat la Automobile Craiova sa fie 21 martie.

Privatizarea Automobile Craiova si investitia companiei Ford pot fi considerate "cea de-a doua industrializare a Romaniei, o industrializare pe principiile pietei libere", a declarat Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Mai mult, acesta a declarat ca, "prin investitia Ford, Romania devine unul dintre cei mai importanti producatori europeni in industria auto", atragand de patru ori mai multi angajati in fabricile furnizorilor, care vor veni o data cu compania Ford. Potrivit Jurnalul National, Teodor Atanasiu a precizat ca la Craiova vor fi produse de zece ori mai multe autoturisme pentru piata europeana decat in anul de varf al productiei craiovene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.