Pana acum, efectele crizei americane, care a plecat de la caderea pietei creditelor imobiliare si a determinat scaderea lichiditatii din sistemul bancar, au afectat in special bursa si evolutia leului. Pe viitor insa, este posibil ca aceste efecte sa se resimta si la nivelul cresterii economice, dupa cum a declarat pentru Mediafax Mihai Tanasescu, consilier in cadrul FMI, fost ministru de finante.

"Toate aceste riscuri externe cumulate, criza creditelor, cresterile de preturi la produsele alimentare si energetice, incalzirea globala nu au fost luate in considerare de foarte multe tari, dar impactul va fi semnificativ mai mare in statele slab dezvoltate si in curs de dezvoltare", a declarat el.

Tanasescu a explicat ca Romania este mai expusa la curentul general de neincredere de pe pietele din regiune, mai ales pentru ca mesajele privind sanatatea economiei nu au fost suficient de clare.

La cresterea globala a costurilor de imprumut, urcarea petrolului la maxime record sau prabusirea unor banci mondiale de renume, ca Bear Stearns, se adauga, in cazul Romaniei, si un deficit comercial enorm, care poate destabiliza moneda locala.