Ford a intrat oficial in Romania, preluand 72,4% din actiunile Automobile Cariova. In urma acestei tranzactii, AVAS a incasat suma de 57 milioane de euro.

"Ford a preluat pachetul de 72,4% din actiunile Automobile Craiova, iar AVAS a incasat suma de 57 milioane de euro, conform contractului de privatizare a companiei", a declarat vicepresedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Constantin Botez, pentru Cotidianul.

"De altfel maine (n.r. - vineri), la Craiova, va avea loc si ceremonia de semnare a actelor privind transferul drepturilor de proprietate ale Automobile Craiova catre compania Ford", a adaugat vicepresedintele AVAS.

La ceremonia de preluare a actiunilor, care va avea loc astazi la Craiova, vor fi prezenti presedintele Ford Europa, John Fleming, premierul Calin Popescu- Tariceanu si, conform unor surse, presedintele Traian Basescu.

Banii au fost transferati, miercuri seara, in contul AVAS. Laszlo Gyerko, vicepresedintele institutiei, a precizat ca nu a fost inca stabilit termenul in care trebuie platita suma de 27 de milioane de euro, pe care Comisia Europeana o considera ajutor de stat acordat ilegal companiei craiovene, informeaza Evenimentul zilei.

Dupa finalizarea tranzactiei, Automobile Craiova si Mecatim Timisoara vor fuziona cu uzina auto de la Craiova - Daewoo Automobile Romania -, iar ulterior va fi infiintata o noua societatea care va prelua activele imobiliare care nu concura la productia de automobile, conform legii de privatizare a Automobile Craiova, adoptata in luna martie de Parlament si promulgata de presedintele Traian Basescu.

Astfel, anunta Ziua, dupa procesul de fuzionare si restructurare, Ford si statul vor face schimb de actiuni, asa incat AVAS sa devina proprietarul societatii care detine activele imobiliare, iar producatorul auto sa controleze uzina de la Craiova.

Actionarii Automobile Craiova se vor intruni pe 15 aprilie pentru a confirma intrarea in actionariat a producatorului american de automobile Ford Motor Company, care a cumparat de la statul roman in septembrie anul trecut pachetul majoritar de actiuni - 72,4%. Printre actionarii importanti ai companiei se mai numara SIF Oltenia (SIF5), care controleaza 22,06% din actiunile Automobile Craiova.

Potrivit Wall-Street, Automobile Craiova detine un capital social de 39,78 milioane lei, divizat in 18,94 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,10 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.