Pe de alta parte, reprezentantul BM este de parere ca Nuclearelectrica, Hidroelectrica si hidrocentrala de la Tarnita ar trebui sa ramana sub controlul statului. Mai mult, Visa previne Romania sa invete din exemplul companiei integrate ungare de energie electrica, care nu a fost benefica pentru piata si care acum se destrama.

"Romania nu are nevoie de un astfel de holding pentru a avea o prezenta importanta in sectorul energiei. Guvernul are o pozitie suficient de puternica pe piata productiei de energie prin Hidroelectrica si Nuclearelectrica, companii care acopera aproape 50% din productia interna de energie", a afirmat Visa. Totodata, reprezentantul Bancii Mondiale a apreciat ca cele doua companii ar trebui sa participe mai intens la tranzactiile pe pietele reglementate de OPCOM (n.r. - bursa de energie de la Bucuresti) ca sa atraga fonduri pentru investitii. Reamintim, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat, pe 16 martie, ca Guvernul va lua o decizie privind infiintarea companiei in urmatoarele doua-trei saptamani.

Compania de stat va fi formata din termocentrale, hidrocentrale si cele trei filiale de distributie ale Electrica neprivatizate, fara Nuclearelectrica si Transelectrica. Unitatile de producere a energiei care vor intra in structura companiei integrate de stat vor fi acele unitati care nu sunt grevate de datorii. Aceasta companie de stat va avea management privat si va fi privatizata in proportie de cel putin 60%.
Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, in primul an de activitate, societatea va putea derula investitii de un miliard de euro, care vor fi folosite pentru modernizarea complexurilor energetice Turceni si Rovinari, precum si pentru inceperea lucrarilor de constructie a hidrocentralei de la Tarnita - Lapustesti. Vosganian a apreciat, recent, ca noua companie va fi infiintata pana la Paste.