Ministerele Agriculturii, Finantelor si cel al Comertului vor stabili un grup de lucru care sa elaboreze un ghid de bune practici pentru retaileri si producatorii din industria alimentara, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. Cele trei ministere vor elabora un memorandum, care prevede infiintarea acestui grup de lucru, document care va fi prezentat in sedinta de Guvern de miercuri, 26 martie.

"Acest ghid va stabili niste principii de la care sa porneasca discutiile si un cadru civilizat de dialog (intre retaileri si producatori - n.r)", a spus Ciolos, la finalul intalnirii cu reprezentantii marilor magazine si producatorii din industria alimentara. Demnitarul a adaugat ca, la inceputul saptamanii viitoare, Ministerul Agriculturii va elabora un calendar de discutii pe filiera interprofesionala, intre procesatori, retaileri si procesatori, pentru fiecare sector in parte (carne, legume, etc). "Vrem sa ne asiguram ca legea si principiul concurentei sa fie respectate pentru ca apoi discutiile sa aiba loc intre producatori si retaileri", a precizat ministrul.

La aproape doua saptamani dupa ce scandalul supermarketurilor a izbucnit in presa, reprezentantii acestora au mers, miercuri, la negocieri cu producatorii din industria alimentara, la sediul Ministerul Agriculturii. Cele doua parti incearca sa ajunga la un acord, dupa ce producatorii au acuzat marile magazine ca au o politica de preturi care le ruineaza micile afaceri. La negocieri au participat, ca mediatori, si oficiali din Ministerul Agriculturii. In urma scandalului, romanii au putut afla ca platesc cu 50% mai mult pentru produsele aflate in magazine, la raft, potrivit producatorilor, intrucat din partea reprezentantilor hipermarketurilor nu a venit nici un indiciu in acest sens. Pe de alta parte, in Spania, preturile alimentelor de baza sunt comparabile cu cele din Romania. Puterea de cumparare este insa alta. Si in Italia preturile produselor alimentare sunt comparabile cu cele din Romania. Italienii platesc totusi mai mult decat romanii pe paine si carne. Salariul mediu in Italia este insa de doua, trei ori mai mare decat cel din Romania.

La fermieri nu a ajuns nici un ban din platile europene
Peste 1.300 de producatori agricoli au protestat, miercuri, cerand reducerea cu 50% a pretului la motorina pentru agricultura, finantarea acestui sector si reabilitarea sistemului de irigatii. Potrivit presedintelui Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Marcel Cucu, scaderea pretului motorinei este dorita pentru ca taranii romani sa poata avea profit. In privinta finantarii domeniului, protestatarii spun ca, desi campania de primavara a inceput, la fermieri nu a ajuns nici un ban din platile europene si complementare ce ar trebui facute. Nu in ultimul rand, producatorii spun ca sistemul de irigatii este in paragina, in conditiile in care sunt zone in tara unde s-a instalat deja seceta. Protestul s-a incheiat cu depunerea unui memoriu cu toate solicitarile la Guvern, agricultorii anuntand ca asteapta sa fie chemati la discutii pentru identificarea unor solutii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.