Numerosi lucratori europeni, printre care si lucratorii din Romania, constata o scadere a ponderii salariilor in venitul national al statelor membre, sustine Confederatia Nationala Sindicala “Cartel ALFA”.

In cele mai multe cazuri, ca si in cazul Romaniei, lucratorii trebuie sa faca fata unei scaderi concrete a veniturilor si a puterii lor de cumparare in valoare absoluta. Simultan, salariile cadrelor de conducere explodeaza si diferentele salariale intre barbati si femei cresc. In acelasi timp, revendicarea legata de realizarea unui salariu minim cu o valoare decenta intalneste o opozitie puternica, atat din partea guvernelor, cat si din partea patronatelor.

Cu toate ca Romania se bucura de cativa ani de o crestere economica accelerata, beneficiile acestei cresteri sunt inegal si nedrept distribuite, sustine confederatia sindicala. “Conform statisticilor europene, romanii sunt in continuare printre cei mai saraci europeni, veniturile lor aflandu-se mult sub nivelul considerat ca fiind pragul saraciei”, afirma reprezentantii Cartel ALFA. Sindicalistii se declara nemultumiti ca anul trecut profitul realizat de intreprinderi a fost cu peste 16 miliarde de euro mai mare decat suma incasata de salariati ca remuneratie a muncii.

Patru state se situeaza sub 60% din media veniturilor pentru EU27, nivel care poate fi considerat limita relativa a saraciei: Bulgaria si Romania, cele mai noi membre ale UE, se situeaza chiar sub 40% din aceasta medie, in timp ce Croatia se afla la 52%, iar Polonia la 55%. Pe de alta parte, sase state - Islanda, Olanda, Elvetia, Irlanda, Norvegia si Luxembourg - se situeaza la un nivel cu peste 30% mai sus fata de media europeana.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.