Guvernul ar putea aborda procesul de privatizare a CEC dintr-o alta perspectiva, care sa incurajeze si participarea firmelor cu capital romanesc, nu doar a companiilor straine, a declarat, ieri, la Bacau, premierul Calin Popescu Tariceanu.
El a aratat ca CEC are o retea extinsa in mediul rural ceea ce ii confera un avantaj in competitia cu alte banci in ceea ce priveste distribuirea fondurilor europene. "Cred ca CEC poate sa functioneze in continuare in parametri de performanta si profitabilitate si sigur ca, in conditiile in care performanta se va accentua, atunci va fi atractiva si o privatizare. Ramane de vazut cum vom face privatizarea pentru ca pana acum, in Romania, nu am avut curajul, as spune, sa facem o privatizare cu capital romanesc", a spus Tariceanu citat de Mediafax. El a aratat ca permanent s-a incercat privatizarea cu un partener strategic din strainatate care nu intotodeauna poate avea interese "concordante" cu cele nationale. "Eu cred ca a venit vremea ca, pe masura ce capitalul romanesc incepe sa se intareasca, el sa se manifeste in diferite sectoare, de servicii, bancar, financiar, industrial. Vreau sa incercam sa abordam privatizarile dintr-o alta perspectiva", a spus Tariceanu.

Seful Executivului declarase anterior, intr-o discutie cu producatorii agricoli, ca privatizarea CEC a fost oprita, in 2006, pentru ca s-a decis ca institutia bancara sa fie utilizata pentru accesarea si distribuirea fondurilor europene, iar ofertele de preluare nu erau tentante. "CEC, care are cea mai dezvoltata retea in mediul rural, va juca un rol important si va ajuta agricultura in urmatorii ani. Este momentul sa marturisesc ca, in momentul in care s-a pus problema privatizarii CEC, cunoscand riscurile ca profilul acestei institutii cu traditie in Romania sa fie schimbat, vazand ca nu avem niste oferte care sa fie foarte tentante, am luat decizia sa oprim privatizarea si sa folosim CEC ca institutie bancara pentru accesarea si distribuirea fondurilor europene", a spus Tariceanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.