Pretul gazelor livrate de compania rusa, ar putea ajunge in acest an la 400 de dolari pentru o mie de metri cubi. Aceasta suma intrece nivelul de 310 dolari, anticipat anul trecut, in urma deprecierii monedei americane.

Presedintele Gazprom, Alexei Miller, a declarat ca "in prezent, pretul gazelor vandute Europei depaseste 370 de dolari. Credem ca pretul mediu ar putea ajunge la 378 de dolari sau chiar la 400 de dolari", a declarat Miller la o intilnire cu presedintele rus Vladimir Putin, citat de Romania Libera.

Potrivit Cotidianul, Gazprom prevazuse, initial, un pret mediu al gazelor de 310 dolari pentru 2008, dar a majorat estimarea la 354 de dolari pentru o mie de metri cubi, la sfirsitul anului trecut. Cresterea este cauzata, printre altele, de deprecierea dolarului, precum si de cererea mare de gaze pe piata europeana, a explicat Miller.

"In 2007 am furnizat 151 miliarde metri cubi de gaze naturale pe piata europeana si in acest an estimam ca vom furniza 157 miliarde metri cubi", a declarat Alexey Miller, scrie Ziua.

Aceasta majorare se incadreaza perfect, dupa ce companiile de gaze naturale din Kazahstan, Uzbekistan si Turkmenistan anuntaseara ca vor majora pretul gazelor naturale vandute Rusiei pana la nivelul preturilor de pe piata europeana, incepand cu 2009. Potrivit lui Miller, aceasta decizie se va traduce printr-o majorare semnificativa a pretului gazului natural achizitionat de Gazprom. Principalul consumator de gaz natural provenit din Asia centrala prin intermediul Gazprom este Ucraina.

Aceasta majorare afecteaza puternic Europa, in conditiile in care, Rusia asigura un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei. Gazele naturale rusesti ajung in tarile comunitare trecand prin Ucraina (aproape 80 la suta) si Belarus (ceva mai mult de 20 la suta). Joi, dupa mai multe saptamani de dispute, grupul rus OAO Gazprom si cel ucrainean NJSC Naftogaz Ukrainy au ajuns la un acord final cu privire la livrarile de gaze naturale pentru restul anului 2008.

In ceea ce priveste tara noastra, Romania se afla in plutonul tarilor "fruntase" la pretul gazelor din import (adica de la Gazprom, prin intermediari), alaturi de Polonia si Ungaria. Deocamdata, tara noastra plateste 376 de dolari pe o mie de metri cubi pentru gazele rusesti. Romania nu este obligata sa alinieze pretul gazelor din productia interna la cele de import, a precizat Andris Piebalgs, Comisarul European pentru Energie la Bruxelles. Potrivit Jurnalul National, Piebalgs a anuntat ca tara noastra nu are nici o obligatie legala, nici in Tratatul de Aderare, nici in legislatia comunitara, de a-si scumpi gazul autohton la cotatia din import.

Cu toate acestea, Comisia Europeana a propus, printr-un proiect de directiva, depus la Comisia de industrii din cadrul Parlamentului European, ca pretul gazelor naturale furnizate populatiei in Romania sa creasca cu 30% pana in 2015 si cu aproape 40% in 2017.

In aceste conditii, pretul gazului utilizat drept combustibil va ajunge in 2015 la 359 euro/mia de metri cubi si la 380 euro/mia de metri cubi in 2017. In prezent, romanii platesc in jur de 275 euro/mia de metri cubi.

In prezent, 60% din gazele consumate in Romania provin din productie proprie, iar 40% vine din Rusia. Gandul informeaza ca de aceasta majorare, beneficiaza cei doi producatori interni de gaze, Petrom, companie controlata de austriecii de la OMV, si de Romgaz, detinuta de statul roman. Acestea produc in prezent gazul cu 140 euro/mia de metri cubi dar in conditiile alinierii treptate a pretului de furnizare intern vor beneficia de ajustari ce se va reflecta in venituri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.