Taxa auto mai primeste un criteriu de calcul: minus 5% din tariful gramului de CO2 emis la fiecare an de vechime a masinii.

Taxa de inmatriculare va fi redusa cu 5% pentru fiecare an de vechime pentru masinile Euro 4 si pentru o parte dintre masinile Euro 3, a declarat joi ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, la Bruxelles.

El a confirmat ca taxa auto va fi calculata in functie de emisiile de CO2 si pentru masinile Euro 3, cele care au inclus acest indicator in cartea tehnica, pentru restul urmind sa se aplice formula din proiectul lansat in dezbatere publica in luna ianuarie.

„Dupa introducerea acestor criterii, taxa auto va fi calculata pornindu-se de la cea mai noua masina a gamei. De la o masina noua in jos, de la an la an, deprecierea trebuie sa fie de minim 5%, astfel ca pentru o masina veche de sase ani se va aplica o reducere de cel putin 30-40%“, a spus Vosganian. Criteriul emisiei de CO2 nu poate fi luat in calcul pentru toate masinile deoarece proprietarii acestora ar fi obligati sa achite o taxa suplimentara de circa o mie de euro pentru a evalua emisia de noxe neinclusa in cartea tehnica.

„E o formula care imbina criteriile de emisie de dioxid de carbon cu cele care au in vedere emisiile de poluanti de tip oxid de azot. Sint doua tipuri de abordari: o abordare care are in vedere schimbarile climatice, incalzirea planetei si care se face in principal din cauza subtierii gradului de nori (a stratului de ozon - n.r.), din cauza emisiilor de dioxid de carbon, si strict legate de marimea consumului de carburanti, si nu de vechimea masinii. Al doilea criteriu este legat de poluarea aerului, si nu de schimbarile climatice. Poluarea aerului se face mai ales din cauza emisiilor de poluanti, de tipul oxidului de azot, care este legat direct de vechimea si tipul de productie al masinii, precum non-Euro, Euro 1, Euro 2, Euro 3“, a explicat Vosganian.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.