Renuntarea la taxa unica de impozitare in favoarea sistemului de taxare progresiva, impozite mici pentru educatie si sanatate, alaturi de majorarea TVA, sunt solutii pentru redresarea economica a Romaniei, afirma Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), intr-un articol publicat in „Financial Times“ (FT).

Un supliment al editiei de vineri a publicatiei face o „radiografie“ economica, politica si sociala a Romaniei.
Blocajul de pe scena politica este unul dintre factorii care impiedica reformele si dezvoltarea. La acesta se adauga lipsa infrastructurii si a proiectelor bine intocmite, precum si lipsa de coordonare dintre autoritatile centrale si locale, constata redactorii FT.

Pericol de supraincalzire

Efectul negativ al regimului de taxare unica de 16% a fost dublarea deficitului bugetar de la introducerea sa, in 2005, pana in prezent, noteaza Liviu Voinea.

Cu toate ca Romania inregistreaza o crestere economica importanta, ea este mentinuta de un consum tot mai greu de controlat. Cauzele sunt, in special, majorarea veniturilor cu circa 25% pe an in ultimii ani, alaturi de boomul creditelor. Intrebarea care si-o pun redactorii FT in legatura cu economia romaneasca, aflata in pericol de supraincalzire, este daca va trece printr-o aterizare lenta sau dura.