Directorul executiv al Autoritatii Monetare din Hong Kong, Joseph Yam, are un salariu anual de 1,3 milioane de dolari si este cel mai bine platit sef al unei banci nationale.

Salariul presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a crescut anul trecut cu doua procente. Majorarea, care se afla sub rata inflatiei, se incadreaza practic in cerintele pe care Trichet le are de la angajatorii europeni. El le atrage acestora atentia asupra faptului ca o marire excesiva a salariilor in 2008 va pune si mai multa presiune pe indicele inflatiei, care se afla oricum la un nivel-record pentru ultimii 14 ani.

Salariul de baza al guvernatorului Bancii Centrale Europene (BCE) a crescut in 2007 pana la 345.252 de euro, de la 338.472 euro, cat a fost in 2006, dupa cum reiese din rezultatele contabile publicate zilele trecute de institutia de la Frankfurt. Cei sase membri ai boardului executiv al BCE au primit toti o majorare salariala de 2%, in timp ce rata inflatiei a fost in 2007 de 2,1%.

Vicepresedintele BCE, Lucas Papademos, a primit anul trecut un salariu de 295.920 euro, iar ceilalti membri ai boardului au primit fiecare cate 246.588 euro. Aceste sume nu includ insa si asigurarile medicale, care totalizeaza 580.000 euro pentru toti cei sase membri, relateaza Reuters.

Guvernatorul FED este mai prost platit
Prin comparatie, prese­dintele Rezervelor Federale ale SUA, Ben S. Bernanke, a castigat anul trecut 191.300 de dolari. La ratele de schimb euro/dolar din ultimele 12 luni, salariul guvernatorului bancii centrale americane echivaleaza cu suma de 147.000 euro si este mai mic decat salariul unui membru al boardului BCE. Dar si mai bine platit este guvernatorul Bank of England, Mervyn King.

Salariul sau, care a fost fixat in iulie 2006, este de 283.564 lire sterline, suma echivalenta cu 414.287 euro. Cel mai bine platit guvernator al unei banci centrale este Joseph Yam, directorul executiv al Autoritatii Monetare din Hong Kong. Potrivit Central Banking Publications, salariul lui Yam echivaleaza cu 1,3 milioane de dolari americani pe an.

„Trichet serveste drept exemplu. Nu te poti astepta de la el sa ceara mult mai mult, daca vorbeste serios despre controlul inflatiei", comenteaza Kenneth Broux, un economist de la Lloyds TSB Group din Londra, citat de Bloomberg.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.