Marile corporatii din industria IT&C se pregatesc sa investeasca, in urmatorii trei ani, in Romania peste 200 de milioane de euro, a anuntat ieri Eugen Schwab-Chesaru, director general al societatii de consultanta Pierre Audoin Consultants. Varful realizarii acestor investitii il vor reprezenta urmatorii doi ani, dar semnalul a fost deja dat prin preluarile recente ale unor firme locale de catre colosi precum Siemens si Ness, alte doua tranzactii de acest fel aflandu-se in lucru.

"Accentuarea dominarii pietei locale de profil de catre marile grupuri internationale este un aspect cat se poate de logic, in contextul globalizarii, a precizat aceeasi sursa. Nu va fi o mare tragedie pentru firmele locale pentru ca acesti giganti, dupa ce isi vor adjudeca cele mai multe si mai importante proiecte IT ce vor fi lansate in Romania, ca urmare a solicitarii si sustinerii realizarii lor de catre UE si NATO, vor subcontracta firmelor romanesti segmente importante (intre 30 si 70% din proiect) - ce tin de specificul local.

Pentru companiile locale, perspectiva aderarii si anii ce vor urma vor insemna inchiderea unor directii de business, dar si deschiderea altora noi care nici nu au fost abordate in piata romaneasca. Astfel, prezenta unor jucatori mult mai puternici si experimentati va taia posibilitatea de dezvoltare a unor firme mici care au ca obiect de activitate initial numai dezvoltarea de solutii si administrarea acestora pentru un singur client.

In schimb, va aparea un segment despre care se vorbeste foarte mult, dar care lipseste cu desavarsire Ð outsourcing-ul pentru piata interna, lucru ce va aduce salarii cu 40-50% mai mari si o presiune mare pe segmentul fortei de munca format din specialisti IT si vorbitori de limbi straine.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.