Uniunea Europeana a declarat razboi paradisurilor fiscale din Liechtenstein, Elvetia, Monaco si Andorra. Pierderea a miliarde de euro din taxe a determinat cel mai important comandament al UE pe probleme de economie si finante sa ajunga la o strategie care sa tina sub control evaziunea fiscala din ''raiurile fara taxe'', comenteaza The Independent.

Ministrul german de Finante sustine ca evaziunea costa Germania circa 30 de miliarde de euro, in fiecare an. Marea Britanie pierde o suma similara, iar UE este vaduvita, in total, de 100 de miliarde de euro anual din taxe neplatite.

Comisia Europeana, la cererea statelor UE, va face ''cat mai repede posibil o evaluare a directivei in materie din 2005, care este considerata insuficienta'', a declarat presei comisarul european pentru impozitare si uniune vamala, Laszlo Kovacs. Apoi, va face ''propuneri legislative concrete pentru a o amenda'', a adaugat Kovacs, la Bruxelles, la sfarsitul unei reuniuni a ministrilor europeni de finante.

Acest raport de etapa, care era prevazut initial pentru toamna acestui an, trebuie sa fie prezentat ''cel mai tarziu in mai'', chiar daca va fi doar un raport oral, potrivit unor surse diplomatice. Calendarul a fost accelerat la cererea Germaniei, dupa divulgarea cazurilor de evaziune fiscala via Liechtenstein si in contextul relansarii dezbaterii privind impunitatea paradisului fiscal si pastrarea secretului bancar in anumite tari.

Expertii in taxe raman totusi sceptici in legatura cu perspectivele acestei noi ofensive, noteaza The Independent. Insulele Cayman, un teritoriu britanic de peste mari, cu o populatie compusa in majoritate din comercianti de suveniruri si pescari, este gazda unor offshore-uri in valoare de 1,4 trilioane de euro. Nauru, un micro-stat din Pacific, a vazut circa 70 de miliarde de euro, bani rusesti, intorcandu-se in ultimii cativa ani, din motive usor de banuit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.