Zaharul s-a scumpit cu 40% din decembrie 2007 si pana acum pe bursele internationale. Cresterea de pret ar urma sa produca efecte si in Romania, in urmatoarele luni. Producatorii romani importa masiv zahar brut.

Zaharul s-a scumpit cu 40% din decembrie anul trecut si pana acum pe bursele internationale, iar cresterea de pret ar urma sa produca efecte si in Romania in urmatoarele luni, dupa cum apreciaza Ioan Armenean, presedintele Patronarului Zaharului.

Paradoxal, recoltele de trestie de zahar au fost cele mai bune din ultimii ani, Brazilia inregistrand chiar un record national. In paralel insa a crescut consumul de zahar in China si in India. Cele doua piete trag in sus, de cativa ani, preturile mai tuturor materiilor prime. „Este un «moment de Bursa». Se vorbeste despre faptul ca un fond de investitii american cumpara zahar de miliarde de euro pentru a se juca cu preturile. Cresterea consumului din tarile emergente nu poate explica pe deplin avansul preturilor“, spune Armenean.

In 2006, pretul zaharului s-a dublat, ca urmare a unor speculat ii similare. La acea data, un fond de pensii a investit miliarde de euro in contracte futures cu zahar si le-a revandut la preturi mult mai mari.

Zaharul autohton, mai scump decat importul
Producatorii romani de zahar nu pot face fata cererii de pe piata interna si importa masiv zahar, de unde si posibilitatea ca speculatiile de pe bursele internat ionale sa afecteze kilogramul de zahar de pe rafturile magazinelor de la noi. Pe de alta parte, majoritatea fabricilor de la noi produc zahar din sfecla, pentru care se plateste o taxa de „restructurare“ de 173 de euro, decisa de Bruxelles cu scopul reducerii stocurilor de sase milioane de tone de zahar din sfecla ale statelor din Uniunea Europeana.

„Asa se face ca zaharul din sfecla este mai scump decat zaharul brut din trestie, adus din afara“, spune Armenean. Solutia producatorilor: amestecul intre cele doua tipuri de zahar, astfel incat orice scumpire din afara se va resimti in cateva luni si la noi. In Romania exista sase producatori, doi de zahar alb din sfecla de zahar (Ludus si Bod), doi producatori de zahar din sfecla importata din Brazilia (rafinariile din Bucuresti si Corabia) si doua companii care produc mixt (la Roman si la Oradea).


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.