Perspectiva unei alte reduceri a dobanzii de referinta in SUA a depreciat moneda americana pana la cel mai scazut nivel inregistrat din 1999 pana in prezent. Dolarul a fost tranzactionat, ieri, pentru prima data la cotatia de 1,5 dolari pe euro. Deprecierea monedei americane a scumpit barilul de petrol pana la 102,08 dolari.

Pentru prima data in istorie, moneda americana a depasit plafonul de 1,5 dolari pe euro. Deprecierea dolarului a fost influentata de speculatiile legate de o alta reducere a dobanzii de politica monetara de catre Rezervele Federale americane (FED). Guvernatorul bancii centrale a SUA, Ben Bernanke, a micsorat dobanda cheie cu 2,25% de la nivelul de 5,25%, de la jumatatea lunii septembrie pana in prezent.

Pietele financiare se asteapta ca FED sa reduca inca o data dobanda cu ocazia reuniunii de pe data de 18 martie, mai ales dupa ce Bernanke a sugerat ca FED pastreaza optiunea unei noi micsorari. Investitorii speculeaza o reducere de cel putin 0,50%.

Dolarul s-a depreciat fata de toate cele 16 dintre cele mai importante valute din lume si a urcat pentru prima data petrolul la cotatia de 102,08 dolari pe baril. Moneda europeana se apreciase marti pana la nivelul de 1,4878 dolari, dupa publicarea rezultatelor peste asteptari referitoare la increderea in mediul de afaceri german.

Petrolul ar putea ajunge curand la 105 dolari pe baril

Analistii Bloomberg se asteapta ca moneda americana sa se aprecieze pana la sfarsitul lunii martie si sa ajunga sa fie tranzactionata cu 1,48 dolari pe euro.

In acelasi timp, a treia cea mai mare firma de obligatiuni din SUA, Merrill Lynch, estimeaza ca dolarul va scadea in continuare si va ajunge la cotatia de 1,57 dolari pe euro, pana la sfarsitul lunii martie. In acest context, nu este de mirare ca si analistii din domeniul energetic estimeaza ca petroul se va scumpi pana la 105 dolari pe baril. Mai ales ca se asteapta ca productia Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa scada cu 200.000 de barili pe zi, pana la 32,45 milioane de barili pe zi, incepand cu luna aceasta.

Ministrii celor 13 state ale OPEC se vor intalni pe data de 5 martie, la Viena, pentru a stabili noile cote de productie.

OPEC, care produce mai mult de 40% din rezervele mondiale de petrol, a crescut cota de productie cu 500.000 de barili pe zi, in luna septembrie a anului trecut. Petrol Brent extras din Marea Nordului a ajuns la nivelul de 100,30 dolari pe baril, la Londra, cel mai inalt nivel inregistrat din 1988 pana in prezent. Titeiul „crude" cu livrare in luna aprilie se scumpise cu 82 de centi, pana la 101,59 dolari, in urma cu doua zile, pe piata americana.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.