Petrom ar putea exporta gaze prin gazoductul Nabucco, proiect in care este implicat si actionarul majoritar al companiei, grupul austriac OMV.

Gazele astfel exportate vor proveni doar din importuri, a declarat astazi directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe. "Sigur ca vom exporta gaze prin Nabucco, daca va exista posiblitatea", a confirmat Gheorghe, potrivit Mediafax. Reprezentantii Petrom au dat asigurari ca este vorba despre gaze provenite din import si nu din productia interna a companiei.

Petrom analizeaza si posibilitatea de a inmagazina gaze in depozite, ceea ce i-ar conferi un avantaj in momentul in care Nabucco va deveni functional.

Romania, prin Romgaz si Petrom, asigura circa 65% din consumul anual, de 18 miliarde metri cubi. Circa 35% provine din importuri indirecte din Rusia. Productia de gaze a Petrom a scazut anul trecut cu 3%, la 5,75 miliarde de metri cubi.

Consortiul Nabucco este alcatuit din companiile OMV(Austria), MOL (Turcia), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Gazoductul, care urmeaza sa traverseze Turcia si regiunea Balcanica catre Austria, reprezinta un element central al planurilor UE de reducere a dependentei Europei fata de importurile de gaze din Rusia.

Principalul proiect care rivalizeaza cu Nabucco este gazoductul South Stream, la care participa Turcia, Romania, Ungaria, Bulgaria si Austria.


Despre autor:

Antena 3

Sursa: Antena 3


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.