Ghetea, presedintele CEC si ARB, si Isarescu, guvernatorul BNR, nu respecta jocul pietei, acuza oficialii bancilor internationale * Primul a cerut credite numai in lei, al doilea este acuzat de dictatura

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a spus, ieri, ca va avea discutii cu membrii Asociatiei in legatura cu functionarea acestei institutii, care este una de lobby, aceasta dupa ce a fost criticat de principalele banci comerciale ca nu le apara interesele.

Ghetea a spus ca toti membrii Asociatiei au drepturi egale, iar el are doar putin mai multe indatoriri. Reamintim, cu putin timp in urma, presedintele ARB, care este si presedintele CEC (singura banca cu capital de stat, cu exceptia Eximbank), a sugerat ca romanii ar trebui sa poata contracta credite doar in moneda in care primesc salariul. "Nu cred ca e bine sa lasam populatia sa se imprumute in alte valute. Eu cred ca este simplu a spune ca persoanele fizice trebuie sa se imprumute in valuta in care castiga. Daca cineva vine si demonstreaza ca are salariul in valuta normal ca atunci poate avea acces", declara, recent, presedintele ARB. Tot atunci, reprezentantii bancilor comerciale (in special cele mari, care fie sunt privatizate iar actionarul majoritar este o banca straina, fie sunt sucursale ale unor banci internationale) au spus ca intr-o economie libera nu poate fi ingradit accesul la creditele in valuta si ca, atat timp cat va exista cerere pentru astfel de imprumuturi, oferta nu va lipsi.

Cresc imprumuturile in valuta

La aproximativ doua saptamani dupa declaratiile lui Ghetea, directorul general al BRD, Patrick Gelin, a declarat ca ARB nu functioneaza ca o adevarata asociatie, care sa apere interesele bancilor. El a adaugat ca actionarii banci straine au inceput sa-si puna amprenta pe relatia dintre institutiile de credit din Romania in astfel de probleme, preluand exemplul din tarile de origine. Gelin s-a aratat nemultumit si de BNR, spunand ca poarta un monolog cu bancile si ca intalnirile avute cu banca centrala reprezinta, de fapt, o punere in tema a bancilor cu noile reglementari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.