Cu 10.500 euro/mp pentru o casa, Bucurestiul a atins nivelul celor mai scumpe capitale europene

Piata mondiala a luxului rezidential a confirmat si in 2007 regula de aur din imobiliare: cu cat este mai pretioasa o resedinta, cu atat mai mult ii va creste pretul. Romania a reusit sa se inscrie in trendul mondial.
Pe piata rezidentiala de lux din Romania proprietatile ce depasesc un milion de euro reprezinta un segment din ce in ce mai semnificativ, sustine Claudia Dascalescu, consultant senior DTZ Echinox. In Bucuresti, tipologia luxului rezidential este compusa din apartamente de cel putin patru camere, penthouse-uri in locatii de top, cu finisaje de calitate superioara, dar si vile cu arhitectura clasica in zonele centrale si nordice ale orasului. In esenta, ca si in anii trecuti, pretul unei proprietati de lux este determinat in principal de factori precum locatie, unicitate sau raritate, suprafata terenului aferent si a constructiei propriu-zise, dar si de cererea existenta. Pentru acest din urma factor, spun analistii, anul 2007 si inceputul lui 2008 au insemnat o sporire a cererii pentru resedinte de lux, un trend care exprima ritmul de imbogatire a romanilor.

Conform datelor DTZ, in prezent, preturile proprietatilor rezidentiale de lux din Bucuresti sunt in medie de 4.000-4.500 euro/mp construit, justificate, spun reprezentantii companiei, printr-o serie de factori precum cresterea valorii terenurilor (mai ales in zonele centrale si de nord ale Bucurestiului), valoarea adaugata a constructiei si finisajelor si cererea ascendenta pentru acest tip de proprietati. Mai ales segmentul vilelor de epoca este foarte solicitat, primind comenzi atat din partea particularilor in cautare de resedinta prestigioasa, cat si din partea firmelor sau a institutiilor.

Desi multe companii s-au mutat din casele si vilele ocupate in noile proiecte de birouri deschise peste tot in Capitala, segmentul se bucura in continuare de o mare cautare din partea persoanelor juridice. În prezent, vilele potrivite pentru rezidenta, dar si cele cu destinatie de birouri din zona centrala si de nord a Capitalei pot fi închiriate cu sume cuprinse între 2.000 si 15.000 de euro. În zona ultracentrala exista câteva vile cu arhitectura, construite în perioada interbelica, a caror chirie lunara poate ajunge si la 45.000 euro. Totusi, aceste oferte sunt relativ rare, majoritatea fiind ocupate de ambasade, restaurante de lux, SPA etc.

„Tinând cont de faptul ca pentru închirierea vilelor cererea se mentine ridicata, este de asteptat ca nivelul chiriei sa mai creasca, dar nu cu mai mult de 15%“, sustin reprezentantii companiei EuroMetropola. Singura rezerva legata de ritmul prognozat de crestere al chiriilor la vile este legata de faptul ca relocarile companiilor dinspre cladirile individuale catre buildingurile de birouri comune au devenit o parte comuna in activitatea curenta a agentiilor imobiliare. Asta va duce in mod sigur la relaxarea cererii de vile si la o reasezare a preturilor curente.

Desi proprietatile rezidentiale exclusiviste gen apartamentul de tip penthouse pot sari usor peste pragul de un milion de euro, adevaratele averi zac in zidurile vilelor de epoca din zone precum Kiseleff, Aviatorilor, Dorobanti si Primaverii sau resedintele moderne din noile locatii rezidentiale de top - Baneasa, Pipera, chiar Corbeanca.

Insa atentie! Resedintele scumpe nu sunt neaparat si de lux. Pretul unui imobil nu este relevant pentru calitatea locuirii asigurate. Spre exemplu, anul trecut, in zona Romana din Bucuresti a fost vanduta o casa cu aproximativ 2,5 milioane euro. Casa nu dispune de dotari sau calitati specifice segmentului luxury, dimpotriva, suprafata utila este mai mica de 300 mp, iar intregul teren nu depaseste 850 mp. Cu toate acestea, cumparatorul a fost dispus sa plateasca circa 2,5 milioane euro, adica 10.500 euro/mp, ceea ce reprezinta un adevarat record pe piata rezidentiala autohtona. Precedentul record, inregistrat in 2006, vizand o casa din zona Dorobanti, era de doar 8.000 euro/mp, desi pretul platit a fost de 16 milioane euro.

Ca valoare generala, cea mai scumpa proprietate vanduta anul trecut a fost vila din Corbeanca a omului de afaceri Cristian Tantareanu. Pretul obtinut pe casa sa, plus cei 7.000 mp de teren, a fost de 3-3,5 milioane euro, respectiv 1.635 euro/mp. Cu titlu de comparatie, o alta achizitie celebra, Palatul din Aleea Alexandru cumparat de Gigi Becali, a costat 7 milioane euro (3.500 euro/mp), dar proprietatea se afla pe un teren de 5.200 mp.

Romania - cele mai scumpe case vandute in 2007

1. Vila in Corbeanca, proprietatea omului de afaceri Cristian Tantareanu - 3-3,5 milioane euro
- suprafata utila 2.140 mp
- 15 camere
- 1.635 euro/mp
- teren 7.000 mp
- dotari - piscina 150 mp, teren de tenis de 800 mp, garaje pentru 4 masini, spatiu barbeque, ponton personal pe malul Lacului Corbeanca, scena pentru spectacole in aer liber.

2. Casa zona Romana - 2,5 milioane euro
- suprafata utila 238 mp
- 8 camere
- 10.504 euro/mp
- teren 850 mp
- constructie anul 1907

3. Casa zona Traian-Labirint - 2,5 milioane euro
- suprafata utila 700 mp
- 14 camere
- 3.570 euro/mp

Cum recunosti o proprietate de lux

- dupa locatia de top
- unicitate/raritate
- vecinatati: parcuri, lacuri, zona ultracentrala
- panorama deosebita
- incaperi spatioase cu partitionari inteligente si dotari/finisaje de calitate superioara
- terase largi si gradini amenajate
- locuri de parcare subterane
- servicii de receptie, sistem de monitorizare permanent cu camere video etc.

Profilul cumparatorului de resedinte luxury

- cetateni romani cu varste cuprinse intre 35 si 50 de ani, care achizitioneaza pentru resedinta proprie sau ca investitie vizand inchirierea ulterioara;
- cetateni straini care intentioneaza sa locuiasca in Romania o perioada mai indelungata sau fonduri straine de investitii care detin un portofoliu de proprietati pe care le inchiriaza.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.