Mittal Steel nu a platit inca pretul convenit, insa autoritatile romane nu se arata ingrijorate * Premierul Tariceanu se declara chiar multumit de evolutia postprivatizare * Ieri au fost inaugurate doua noi instalatii in valoare de 80 de milioane de dolari

Actionarul majoritar al combinatului siderurgic Mittal Steel Galati, fost Sidex, a achitat, pana in prezent, doar jumatate din pretul aferent actiunilor cumparate, dar autoritatile nu sunt ingrijorate, avand in vedere hotararea managementului de a-si respecta obligatiile contractuale. Premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, si presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Gabriel Zbarcea, au participat, ieri, la inaugurarea a doua instalatii tehnologice din cadrul societatii, o investitie in valoare totala de 80 milioane de dolari.

"Apreciez modul in care societatea a evoluat dupa privatizare. Regret ca acest succes nu a fost inca inregistrat si in zona Brasovului, unde privatizarea s-a impiedicat", a spus Tariceanu. Premierul nu a reusit, insa, sa dea amanunte privitoare la conditiile in care s-a incheiat contractul de privatizare a Sidex. "Nu cunosc detaliile contractului de privatizare, dar in baza acestui contract, exista angajamente de ambele parti, obligatii care trebuie respectate", a spus Tariceanu.

Nici la capitolul de protectia mediului premierul nu a putut da detalii, insa a primis ca va cere ministrului Mediului, Sulfina Barbu, sa faca o analiza a investitiilor de mediu de la combinat. "O firma asa de mare, care opereaza pe teritoriul Romaniei nu-si poate permite sa nu respecte conditiile de mediu, avand in vedere ca Romania va intra in UE in 2007", a completat premierul Tariceanu. La insistentele presei, presedintele AVAS a declarat ca, din datele centralizate de catre Departamentul Post-Privatizare al AVAS, rezulta ca exista intarzieri la indeplinirea unor obligatii contractuale privind realizarea investitiilor tehnologice, pentru care se percep penalitati de intarziere, conform clauzelor contractuale.

El a adaugat ca din cele din 70 milioane de dolari, reprezentand pretul aferent actiunilor preluate, pana in prezent au fost achitate doar 35 de milioane de dolari. Premierul Tariceanu a precizat, insa, ca nu exista motive de ingrijorare, avand in vedere ca managementul companiei intentioneaza sa isi respecte angajamentele.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.