Banca centrala este pregatita sa contracareze eventuale intrari masive de capital, prin "combinatii" de politica de curs, dobanzi si aplicarea masurilor de salvgardare, chiar daca nu sunt anticipate fluxuri speculative de amploare, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Nu ne asteptam la intrari masive de capital dupa liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei, dar nici nu ne culcam pe o ureche", a spus guvernatorul BNR. El si-a mentinut scenariul, impartasit si de alti oficiali ai bancii centrale, potrivit caruia o mare parte a fluxurilor cu potential de volatilitate ridicata au intrat deja in Romania, prin asa-numitele "vehicule speciale".

"Cum am mai anuntat, credem ca au intrat deja in Romania aproximativ 1,5 - 2 miliarde de euro, dar nu putem spune ca toate aceste sume reprezinta fonduri speculative. Unele sunt investitii straine care au intrat mai devreme pentru a beneficia de dobanzile mai mari de la noi si, pentru o perioada, se comporta ca fonduri speculative", a explicat Isarescu.

In opinia guvernatorului BNR, o parte din fluxurile straine regasite in sistemul bancar se vor indrepta catre economia reala, sub forma investitiilor directe, catre piata imobiliara sau pe piata de capital. Intrebat despre conditiile in care BNR va aplica una sau mai multe dintre masurile de salvgardare anuntate, Isarescu a confirmat ca acestea vor urma numai unor variatii mari de lichiditate, in special pe piata valutara.

Incepand de ieri nerezidentii isi pot constituii depozite in lei pe termen scurt la bancile din Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.