Dupa ultimele ajustari, majoritatea bancilor din sistem ofera randamente de 7-9% pentru depozitele la termen, in functie de scadenta. Devalorizarea leului si inflatia accelerata va pot aduce pierderi in termeni reali, cel putin in prima parte a anului.

Nu reluam acum discutia despre defalcarea urban-rural in ceea ce priveste inflatia. Consumul este contractat in zonele rurale, iar inflatia ca medie pe tara are o componenta mai consistenta in urban. Cele 7,2 procente din ianuarie ar putea insemna o majorare medie a preturilor de peste 9% pentru locuitorii marilor orase, care simt din plin facturile mai mari la utilitati, alimente etc. Un depozit la termen de o luna la 7%-7,5% dobanda reprezinta, astfel, o modalitate sigura de a bifa o pierdere, avand in vedere si impozitul de 16% datorat pe castigul din dobanda.

O varianta ar fi sa directionati banii spre un cont de economii sau un cont curent, unde dobanzile nu sunt taxate. Vestea proasta este ca in primele luni ale anului, cel putin in primul trimestru, inflatia va musca invariabil din profiturile deponentilor. Asta, pentru ca inflatia in intervalul ianuarie-martie 2007 nu cumula decat 0,3%, in timp ce numai in ianuarie 2008 a urcat cu 0,8%. Cel putin in prima parte a anului randamentele depozitelor in lei vor fi real-negative, adica sub inflatie, indiferent de solutia de plasament aleasa. Sunt insa sanse ca BNR sa mai urce dobanda de politica monetara si in martie, iar in acest mod, in a doua jumatate a anului puteti obtine macar o conservare a valorii economiilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.