Agentia nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a primit oferte de concesionare doar pentru 15 perimetre de exploatare petroliera, dintr-un total de 26 anuntate pentru licitatie. Numarul firmelor, inregistrate pana ieri la ANRM a fost de 10, companii romanesti si straine care au depus 31 de oferte.
Perimetrele de explorare, dezvoltare si exploatare titei si gaze scoase la licitatie de ANRM au apartinut de Petrom si Romgaz, care au renuntat la acestea din considerente economice. Cele 26 de zacaminte la care au renuntat Petrom si Romgaz "sunt marginale, ele pot fi economic rentabile pentru micii operatori", dupa cum a mentionat Gicu Borosi, director general ANRM.

Patru ofertanti romani
Ofertantii straini sunt Amromco Energy (SUA), Blackstairs (Irlanda), Brent, Fora (SUA), Sigma si Zeta (Canada). Din Romania au depus oferte: Aurelian Oil&Gas, Expert Petroleum, Foraj Craiova si Grupul Industrial Roman SA.

Firmele castigatoare vor fi notificate pe 28 martie, inceperea negocierilor fiind stabilita pentru 8 aprilie. Ofertele vor fi evaluate in functie de mai multe criterii, printre care capacitatea tehnica si financiara a investitorului, programul de explorare, respectiv exploatare si cele de mediu.