Deficitul bugetar trebuie redus pana la sfarsitul lunii martie, in caz contrar Comisia Europeana (CE) va declansa procedura de preventie.

Dupa ce s-a incapatanat sa apere un deficit bugetar la limita, Guvernul,panicat de amenintarile Bruxelles-ului, vrea acum o rectificare de urgenta. Reducerea deficitului trebuie efectuata imediat, intrucat, daca pana la sfarsitul lunii martie Romania nu arata ca poate evita limita de 3% a indicatorului in PIB, Comisia Europeana (CE) va declansa procedura de preventie, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

"Este imperios necesar sa operam o rectificare de urgenta a bugetului, pentru a reduce deficitul bugetar de la 2,7% la cel putin 2,3%. Daca pana la sfarsitul lunii martie nu aratam ca avem capacitatea sa evitam limita de 3%, Comisia Europeana ar putea declansa procedura de preventie", anunta Ziua.

El a mentionat ca preventia este primul pas in declararea procedurii de deficit excesiv.
O trecere peste limita de deficit bugetar, destabilizeaza pozitia Romaniei pe pietele internationale. Astfel, vor creste dobanzile aferente imprumuturilor acordate Romaniei.

Prin afirmatiile de ieri, Vosganian isi contrazice propriile declaratii facute saptamana trecuta. Ministrul ne asigura atunci ca, oficialii europeni nu vor initia procedura de infringement sau de preventie impotriva Romaniei pentru deficit bugetar excesiv si nu exista niciun pericol ca deficitul sa depaseasca limita de 3% din PIB, deoarece vor fi luate masuri de reducere a cheltuielilor.

CE are alta parere. Dupa spusele oficialilor europeni, strategia bugetara nu este conforma politicii bugetare prudente necesare pentru a reduce deficitul extern in crestere si presiunile inflationiste care pun in pericol procesul de convergenta. Comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, a declarat, la finele lunii ianuarie, la Bruxelles, ca vor fi initiate o serie de masuri de catre CE in cazul Romaniei, conform conditiilor stabilite in Pactul de Stabilitate si Crestere, daca autoritatile de la Bucuresti nu vor actiona pentru controlul mai eficient al cheltuielilor si a deficitului bugetar.

Gardianul aminteste ca Vosganian a afirmat ca va propune Guvernului un set de masuri care vor conduce la o economie de 1-1,5 miliarde euro, cu reducerea deficitului bugetar.

CE poate declansa procedura de deficit excesiv daca acesta se plaseaza peste pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Romania a avut anul trecut un deficit de 2,4% din PIB, potrivit metodologiei romanesti, sau de 2,7% raportat la metodologia europeana. Tinta de deficit pentru acest an a fost stabilita la 2,7% din PIB.

Faima incompetentei romanesti, a depasit de mult granitele. Guvernul roman a fost criticat dur la Berlin de vicepresedinta Bundestagului, Susanne Kastner, care a afirmat ca singurul scop al executivului este sa asigure conditiile pentru ca „bogatii sa fie si mai bogati“.

Socialista germana a apreciat, intr-o declaratie de presa citata de Deutsche Welle, ca Romania a putut indeplini criteriile de aderare la UE din domeniul social numai datorita activitatii ONG-urilor, in mare parte germane. „Nu insa Guvernul «Flat-Tax-Tariceanu» (taxa unica - n.r.), care este orb fata de problemele sociale din propria tara. Daca privesc realitatile din Romania, sunt tentata sa cred ca unica tinta a guvernului este sa asigure conditiile necesare pentru ca bogatii sa devina si mai bogati, in timp ce soarta celor neajutorati nu are loc pe agenda Palatului Victoria“, a comentat Kastner, care a sustinut exceptarea organizatiilor caritabile de la plata TVA, informeaza Evenimentul Zilei.

Vicepresedinta Bundestagului a facut un apel la ONG-urile germane, pentru formarea unei confederatii in scopul presarii guvernului „neoliberal“. „Trebuie sa ne unim cu totii eforturile impotriva ignorantei pentru domeniul social ce stapaneste Palatul Victoria“, apreciaza Kastner.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.