Crescatorii de vacisunt in conflict deschis cu fabricile de lactate.
Crescatorii de taurine au intrat in conflict cu procesatorii, fiind nemultumiti de pretul laptelui, care nu acopera cheltuielile de productie. Ei cer dublarea pretului la laptele livrat de crescatori, subliniind ca masura nu ar trebui sa fie resimtita si de consumatori, prin preturi mai mari. Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura - Agrostar, Stefan Niculae, a precizat ca a cerut procesatorilor de lapte majorarea pretului laptelui vandut de crescatori de la 50 bani/litru la 1 leu/litru pentru cel neconform. De asemenea, mai cer 1,5 lei/litrul de lapte conform, fata de 80 bani/litrul, pretul actual. Crescatorii le-au dat procesatorilor ca termen data de 20 februarie, in caz contrar, acestia urmand sa nu mai furnizeze materie prima, iar in luna martie vor picheta fabricile de lapte. „Aceste preturi au ramas neschimbate de trei ani, dar tarifele la motorina si furaje au crescut. Daca procesatorii nu vor sa ii sprijine pe crescatorii de taurine, vom refuza si noi sa le mai vindem lapte si nu le ramane decat varianta importului“, a explicat Niculae.

El a mai spus ca peste 25.000 de crescatori din 38 de judete sunt de
cisi sa picheteze fabricile de lapte. „Procesatorii au cumparat pana acum laptele de la fiecare crescator si ei au stabilit pretul. Crescatorii s-au asociat, iar negocierea se face acum in alte conditii. Este normal ca pretul laptelui de la producator sa fie dublat“, a adaugat liderul Agrostar. In relica, procesatorii de lapte au replicat crescatorilor ca nu au competenta sa stabileasca un anumit pret la lapte. In plus, presedintele patronatului din industria laptelui - APRIL, Valeriu Steriu, a declarat ca nu a fost inca informat despre viitoarele actiuni de protest ale crescatorilor. „Noi am avut o singura intalnire cu reprezentantii crescatorilor de taurine si consider ca ar fi normal sa existe si alte discutii. Cred insa ca problema se pune gresit, deoarece patronatul nu poate impune un pret unic. Crescatorii trebuie sa discute aceasta problema cu fiecare fabrica in parte“, a explicat Steriu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.