Companiile energetice au fost afectate de evolutia volatila a monedei nationale, de scumpirea petrolului si marirea costurilor tehnologice. Dintre cele trei companii listate la Bursa care au afisat rezultatele financiare pentru 2007, doar Rompetrol Rafinare a aratat pierderi, insa nici rezultatele Transelectrica nu depasesc performantele lui 2006.

Rompetrol Rafinare (RRC), cea mai importanta companie din Grupul Rompetrol, a produs deocamdata cea mai neplacuta surpriza dintre companiile energetice listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fiind singura care a afisat pierderi. Rafinaria Petromidia a incheiat anul 2007 cu pierderi de 219,6 milioane lei (90 milioane dolari), de 4,78 ori mai mari decat in anul precedent, pe fondul unui rezultat negativ (-193,7 milioane lei) in activitatea financiara. Costurile foarte mari ale Rompetrol, companie care depinde de importuri, au fost influentate de cresterea cotatiei barilului de petrol si de intarirea euro fata de dolar. Pe de alta parte, afacerile Rompetrol Rafinare au stagnat anul trecut la 5,43 miliarde lei (2,23 miliarde dolari).

"O data in plus, s-a vazut pentru Rompetrol Rafinare cum marjele de profit inguste sunt afectate de cresterea pretului petrolului sau de gradul mare de indatorare a companiei. In conditiile in care pretul barilului se mentine mai degraba pe o panta ascendenta pe termen lung, Rompetrol Rafinare nu se afla in situatia de a obtine profituri nete decat in cazuri exceptionale, iar nevoia accesului la resurse mai ieftine in termeni relativi explica vanzarea grupului Rompetrol catre KazMunayGaz anul trecut. Rezultatele din 2008 ne vor edifica daca Rompetrol Rafinare va beneficia de un efect favorabil la nivelul rezultatelor financiare in urma integrarii in structura KazMunayGaz", a explicat Cristian Tudorescu, analist piete de capital.

Transelectrica – peste asteptari, dar sub anul 2006
Transelectrica Bucuresti (TEL), compania ce detine monopolul in domeniul transportului de energie electrica, a incheiat anul 2007 cu un profit brut de peste 76 milioane lei, depasind usor (cu 1,4%) estimarile proprii. "Ne-am depasit tinta de profit, desi am fost afectati de diminuarea cantitatii de energie electrica transportata, de cresterea costurilor cu consumul propriu tehnologic, de congestille survenite in retea si de evolutia cursului de schimb al monedei nationale", a declarat Stelian Gal, directorul general al Transelectrica. Anul trecut, Transelectrica a obtinut un profit net de 50,35 milioane lei (20,65 milioane dolari), de 5,5 ori mai mic decat in 2006. "Bugetul pe 2007 a fost construit pe baza unui cost de 190 lei/MWh pentru consumul propriu tehnologic, dar din a doua parte a anului am fost obligati sa cumparam cu 243 lei/MWh. Congestiile ce au aparut pe retea in 2007 le-am suportat singuri, iar banii ii vom recupera abia anul acesta. De asemenea, cum in 2006 cursul de schimb ne-a fost favorabil, accentuandu-ne profitul net, in 2007 s-a intors impotriva noastra, taindu-ne circa 50% din profitul operational", a adaugat Gal. Transportatorul de energie electrica a inregistrat anul trecut un profit operational de 156,8 milioane lei, in scadere cu 38,6%, si o pierdere financiara de 80,6 milioane lei, fata de un profit de 72 milioane lei in anul anterior.