Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pare sa se confrunte cu "scaderi cronice" ale cotatiilor dupa ce a incheiat a saptea saptamana la rand cu o depreciere moderata, pe fondul unei lichiditati ce a saltat doar cu 16%, dupa prima listare a unei actiuni internationale, cea a bancii austriece Erste.

Valoarea medie a tranzactiilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti in intervalul 11 – 15 februarie a fost de 27,04 milioane lei (7,43 milioane euro), in crestere cu aproape 16% fata de rulajul mediu din saptamana 4 - 8 februarie, de 23,35 milioane lei (6,40 milioane euro), potrivit NewsIn.

Actiunile tranzactionate in saptamana analizata au generat o lichiditate de numai 135,22 milioane lei (37,15 milioane euro), dupa ce in saptamana precedenta schimburile au insumat 116,74 milioane lei (31,99 milioane euro).

Capitalizarea pietei reglementate a BVB a crescut cu 60% in ultima saptamana, la 109,63 miliarde lei (30,13 miliarde euro), dupa ce actiunile Erste Bank (EBS) au debutat joi la tranzactionare pe Bursa de la Bucuresti, a treia piata pe care sunt listate. In 8 februarie capitalizarea pietei era de 68,27 miliarde lei (18,57 miliarde euro).

Pe piata de capital din Bucuresti sunt listate toate cele aproximativ 316,28 milioane de actiuni emise de Erste Bank, al carei capital social este 632,58 milioane euro.

Banca austriaca are o capitalizare de 12,02 miliarde euro, aferenta cotatiei de 38 euro, inregistrata la inchiderea sedinsei din 15 februarie, la Bursa de la Viena.

Toti cei patru indici ai Bursei de Valori Bucuresti s-au depreciat in saptamana 11-15 februarie, afisand dupa sedinta de vineri scaderi moderate.

"Scaderile cotatiilor par sa se fi cronicizat pe masura ce lichiditatea pietei si volumele de tranzactionare tind sa scada. Ceea ce parea la inceput doar o corectie mai mare s-a transformat intr-o scadere profunda. Stirile pozitive continua sa lipseasca sau mai bine spus sa reprezinte exceptia de la regula, in timp ce reactia pietei la orice informatie negativa continua sa fie exacerbata", considera directorul de operatiuni al Prime Transaction, Alin Brendea.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.