Nicolaescu a luat decizia, chiar daca importatorii si distribuitorii de medicamente au amenintat cu blocarea livrarilor, intrucat acum, valoarea euro a crescut considerabil fata de mai 2007.

Ministrul a cerut populatiei sa-l sustina in actiunea de a pastra, inca trei luni, pretul la medicamente, "pentru a descuraja astfel tendinta furnizorilor de crestere nejustificata a acestuia". El a vorbit despre posibile incercari ale furnizorilor de a nu aduce medicamente in farmacii, cerand oamenilor ca, daca se intampla asa ceva, sa mearga la medic si sa ceara un inlocuitor pentru medicamentul pe care nu l-au gasit, pentru a descuraja "modul imoral" la care ar putea apela unii furnizori.

Potrivit ministrului Educatiei, ordinul privind mentinerea pretului la medicamente intra in vigoare la 1 martie si opereaza in lunile martie, aprilie si mai. Ministrul Sanatatii a declansat, la sfarsitul lunii ianuarie, controale inopinate, in cateva farmacii si depozite de medicamante. Primele semnale au aratat ca nu exista o criza a medicamentelor, motiv pentru care a demarat ulterior un amplu control la nivel national in farmacii si depozite.