Imbracaminte si incaltaminte de toate felurile, pentru toate gusturile si mai ales la preturi nepiperate - aceasta este oferta vestimentara de provenienta asiatica care intra pe piata autohtona. De cele mai multe ori sunt marfuri de contrabanda, de o calitate indoielnica, care se cumpara la kilogram si se vand fara nici un control al autoritatilor. Principala cauza a acestei "invazii" de confectii chinezesti este liberalizarea comertului cu textile cu aceasta tara, dupa 1 ianuarie 2005.

Paradoxal, textilistii romani se tem de aceste produse, chiar daca sunt kitsch-uri, si nu de marfurile de calitate, care se gasesc si in tarile Comunitatii Europene. Si aceasta in conditiile in care textilele, confectiile si incaltamintea romaneasca sunt competitive pe piata Comunitatii Europene, iar ramura detine o pondere de 35% in structura exporturilor Romaniei. "Noi ne temem de marfa subevaluata. Spre exemplu, in 2003 s-au importat peste 15 milioane de camasi, cu un pret mediu de 30 de centi. Or, in conditiile acestea, nici macar materia prima nu s-a putut justifica", ne-a marturisit Mihai Pasculescu, prim-vicepresedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS).

Realitatea este ca textilele chinezesti sunt foarte ieftine, materia prima fiind la jumatate de pret fata de cea folosita de textilistii romani. "Toata piata este sparta de aceste marfuri, introduse fara nici un fel de restrictii cantitative sau de pret", este de parere Petre Ralea, directorul general al unei fabrici de confectii din Piatra Neamt. In prezent, lohn-ul functioneaza in industria usoara la cote ridicate, ocupand un procent de aproximativ 70%.

"Oricum, lohn-ul nu mai are sanse, pentru ca nu este o solutie pe termen lung, indiferent daca exista sau nu aceasta concurenta asiatica. Noi, textilistii, am facut lohn din cauza saraciei", explica Mihai Pasculescu. In continuare se anunta vremuri grele pentru firmele romanesti de textile, din cele 9.000, cate functioneaza in acest moment, aproape 6.000 vor disparea din peisajul industriei usoare, pana la sfarsitul anului, spune prim-vicepresedintele FEPAIUS.

Cu toate acestea, reprezentantii industriei usoare nu dispera si cred ca ar putea avea o sansa prin recastigarea pietei interne, pe care o mai controleaza in proportie de doar 15%. Situatia se va reglementa abia dupa 2007, cand vor fi impuse standardele europene de calitate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.