Fosti si actuali sefi din CFR vor sa preia, printr-un operator privat de pe piata energetica, datoriile companiei feroviare la Electrica.

Datoriile de aproape doua milioane de euro pe care CFR le are catre Electrica se pot transforma, in curand, intr-o reala oportunitate de afaceri pentru "intreprinzatori" care provin, surpriza, tocmai din sistemul feroviar. Fosti si actuali directori din compania de cai ferate a statului apar acum ca fiind actionari in firma care s-a aratat interesata de preluarea creantelor Electrica asupra CFR. Cu putin noroc, acestia pot ajunge sa dobandeasca o abilitate ravnita de intregul sistem energetic, aceea de a furniza curent catre CFR!

Lansarea pe Bursa Romana de Marfuri a creantelor in valoare de aproape doua milioane de euro pe care Electrica le detine asupra CFR parea sa nu starneasca interesul nimanui, desi constituie o reala oportunitate de investitii. Pana cand, la inceputul acestei saptamani, fata de aceasta oferta si-a aratat interesul Transenergo, o companie care detine licenta de furnizare de energie pe piata romaneasca. Pare ciudat cum o companie cu un astfel de profil se orienteaza catre un gen de afacere in care tranzactiile pur financiare, in speta recuperarea si administrarea de creante comerciale, predomina in activitatile pe care ar urma sa le desfasoare.
Furnizorul de energie va fi, oricum, schimbat

Insa, la o privire mai atenta, observam ca intrarea Transenergo in acest business are o miza mai mult decat importanta pentru pozitionarea societatii pe piata energetica. Practic, odata cu preluarea datoriilor CFR, Transenergo va putea obtine – mult mai usor decat alti competitori - si calitatea de furnizor de energie, pe care acum o detine Electrica. Poate ca nu intamplator, conducerea CFR anuntase la sfarsitul anului trecut ca, odata cu stingerea datoriilor catre Electrica, va renunta si la serviciile furnizorului de energie...


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.