Bancherii nu sunt de acord sa imprumute populatia doar in lei. Ei resping, astfel, propunerea presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, prin care romanii ar putea contracta credite doar in moneda in care primesc salariul.
Reprezentantii institutiilor financiare sustin ca intr-o economie libera nu poate fi ingradit accesul la creditele in valuta si, atat timp cat va exista cerere pentru astfel de imprumuturi, oferta nu va lipsi. In plus, propunerea lui Ghetea, care este si presedintele CEC, a fost interpretata drept o masura care ar urma sa avantajeze in mod clar aceasta banca.

"Din punctul de vedere al faptului ca suntem intr-o economie deschisa si libera, aceasta masura nu este deloc viabila.(...) Nu cred ca este deloc acceptabil ca cineva sa impuna moneda in care cetatenii sa se imprumute", a declarat Florian Libocor, economist-sef BRD, preluat de The Money Channel.
Pe de alta parte, Radu Ghetea sustine ca reglementarea i-ar ajuta pe clientii care au avut de suferit de pe urma fluctuatiilor leului fata de euro. "S-a vazut foarte bine ca cineva putea sa ia un credit in euro cand cursul era 3,1 si sa ramburseze la 3,6 - 3,7. Eu cred ca, pentru marea majoritatea populatiei din Romania, aceste riscuri pot fi destul de semnificative si nu ar trebui sa avem astfel de expuneri", spune Ghetea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.